BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

А1 отчита всекидневно увеличение на трафика и засилен интерес към своята 5G ULTRA мрежа за една година


 

 

  • Броят на активните абонати на 5G услуги се е увеличил почти пет пъти, а трафикът през 5G ULTRA почти осем пъти от търговския старт през април до октомври 2021 година
  • 54% от целия 5G трафик през октомври 2021 г. е генериран от потребителите в София
  • Средната скорост на сваляне на ниво мрежа в 5G ULTRA е била около 3,5 пъти по-висока спрямо средната при 4G
  • Най-големият трафик от един потребител е 2 891 878 MB за месец октомври

 

 

А1 отчита добро начало на 5G технологията и растящо търсене на 5G услуги от страна на потребителите. От търговския старт на 5G през месец април до октомври тази година активните потребители на 5G услуги са се увеличили с 448%, а генерираният от тях трафик е нараснал със 771%, като за октомври е надхвърлил 90 TB. Едно от основните предимства и най-търсена характеристика на мрежите от пето поколение е скоростта, като отчетените средни скорости в 5G ULTRA са 3,5 пъти по-бързи спрямо средните при 4G.

 

5G мрежата на А1 стартира тестово в края на ноември 2020-а в София и Бургас, който се превърна в първия 5G град в страната с покритие на населението на открито от над 90%. В момента телекомът предлага 5G ULTRA в над 75 града и курорта страната. А1 изгражда 5G ULTRA с оборудване на европейски доставчици и използва честотна лента от 100 MHz вместо 5G DSS решение, при което ресурсът е споделен и не се наблюдават чувствителни разлики спрямо предишното поколение мрежи. По този начин компанията предлага гигабитови скорости на своите потребители, които надхвърлят многократно бързината на 4G.

 

Високите скорости в 5G ULTRA бяха потвърдени от отличието за най-бързата 5G мрежа в България за 2021 година от Ookla*. 5G ULTRA регистрира най-високи средни скорости по 5G и в независимо измерване в 9 града на асоциация „Активни потребители“, което е извършено в края на октомври 2021 година. 

 

През октомври 2021 година най-активни в използването на възможностите на петото поколение мрежа на А1 са били потребителите в София, които са генерирали 54% от 5G трафика, следвани от Варна (9%) и Пловдив (8%). На четвърто място по 5G трафик е Бургас с 5%, следван от Стара Загора и Велико Търново с по 3%. През октомври е отчетен и най-големият трафик през 5G ULTRA, направен от един потребител със смартфон – 2 891 878 MB мобилен интернет в рамките на месеца. Това количество данни е равно на около 403-часов стрийминг на видео с 4K резолюция или сваляне на около 565 филма с HD резолюция (филм 90 мин.).

По време на летния сезон А1 отбелязва и значително увеличение на трафика през 5G ULTRA в основните морски курорти, като той e бил съизмерим с обмена на данни в големите градове на страната. Примери за това са к.к. Слънчев бряг и Несебър, където 5G трафикът е бил по-голям от генерирания обмен данни през същия период съответно в Стара Загора и Плевен.

 

През последната една година на пазара се появяват и все по-голям брой смартфони и други мобилни устройства, които поддържат 5G и са съвместими с 5G ULTRA. Портфолиото на А1 от 5G съвместими смартфони вече включва над 40 модела. Към октомври 2021 година 38,4% от трафика през 5G ULTRA е генериран от мобилни устройства с iOS, а 44,3% от трафика през месеца от смартфони с операционна система Android. 17,3% от трафика се създава от потребители на услугата за домашен интернет през 5G мрежа – Net Box.

*Според Ookla®, на базата на данни от Speedtest Intelligence® тестове, проведени на територията на България в рамките на първите 6 месеца  на 2021г. за медианна 5G скорост на изтегляне (download) в мобилна мрежа. Търговските марки на Ookla се използват с разрешение. Повече информация за тестовете и мобилната мрежа на А1: www.А1.bg.

 

А1, част от A1 Group, е водещ доставчик на дигитални услуги и телекомуникационни решения в България. Компанията предоставя мобилни и фиксирани услуги, високоскоростен интернет, интерактивна, цифрова и сателитна телевизия, четири собствени спортни канала с марката MAX Sport, платежни услуги, ICT, cloud и IoT бизнес решения на над 4,8 милиона клиенти. През 2020 г. A1 България отчита приходи от 513,8 млн. евро, а сравнимата EBITDA e 192,4 млн. евро.

 

A1 Group е водещ телекомуникационен доставчик в Централна и Източна Европа с повече от 27 млн. клиенти. A1 Group оперира в седем държави: Австрия, България, Беларус, Хърватия, Словения, Северна Македония и Сърбия. Приходите на A1 Group за 2020 година са 4,55 милиарда евро, а сравнимата EBITDA e 1,58 милиарда евро. Портфолиото на A1 Group включва гласова телефония, високоскоростен интернет и мултимедийни услуги, както и решения в областта на високите технологии, преноса на данни и онлайн разплащанията. Групата разполага със стабилен акционер в лицето на América Móvil – един от най-големите телекомуникационни доставчици в света.

Източник: blagoevgrad-news.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!