BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Ангелов: Болницата в Кюстендил разполага с достатъчен капацитет за прием и лечение на заболели с COVID-19

„Притеснителна е тенденцията по отношение покачване нивата на заболяемостта от COVID-19, която наблюдаваме в град Кюстендил. В последните 10 дни имаме експоненциално нарастване на броя хоспитализирани – от 12 до 73 към днешна дата“. Това съобщи министърът на здравеопазването при посещение в областната болница “Д-р Никола Василиев”, където се запозна както със създадената организация, така и със състоянието на настанените в COVID-отделенията пациенти. Той подчерта, че епидемиологичните проучвания не дават данни увеличаващият се брой случаи на COVID-19 да се дължи на събирането на много хора на едно място, т.е. на нарушаване на противоепидемичните мерки. По думите му може да се предположи, че предаването на инфекцията в града става по контактно-битов път. Показателен за това е фактът, че има заболели цели семейства, на които се провежда болнично или домашно лечение.

При населени места с високи нива на заболяемост, какъвто е случаят в Кюстендил, данните за разпространението на COVID-19 се актуализират на всеки 12 часа и биват своевременно анализирани от Националния оперативен щаб. Информацията до момента не ни дава основание да твърдим, че подобна притеснителна тенденция има и в други градове, коментира още проф. Ангелов. Като условие за въвеждане на допълнителни противоепидемични мерки в страната здравният министър посочи достигането на 200 заболели на 100 хил. души население за 14 дни.

В болницата в Кюстендил е създадена отлична организация за прием на болните с COVID-19, като лечебното заведение има готовност да хоспитализира 103 души, а при необходимост пациенти могат да бъдат настанявани и в отделна сграда с капацитет от допълнителни 40 легла. Осигурени са достатъчни количества лични предпазни средства, дезинфектанти, лекарствени продукти и медицински кислород.

На журналистически въпрос относно подновяването на присъственото обучение на учениците в малките населени места здравният министър посочи, че се обсъждат всички възможности за облекчаване на мерките в отделните сектори. Конкретно по темата, проведени са разговори с министъра на образованието и науката и предстои да бъде взето решение. Това ще се случи след средата на месеца – когато са изминали 14 дни от връщането на учениците от 7, 8 и 12 клас в училище. Целта е да бъде направена реална оценка на ситуацията.

Пред представители на медиите здравният министър коментира и очакваните доставки на ваксини срещу COVID-19: „Въпреки че днес не получихме дозите от ваксината на Pfizer/BioNTech заради лошите метеорологични условия в Германия, цялостната имунизация на българските граждани, получили първа доза от тази ваксина, ще бъде завършена навреме, тъй като за тях се пази и втората доза“. До края на месеца България очаква около 260 хил. дози от оксфордската ваксина, както и още доставки от двете иРНК ваксини. Успоредно с това текат и преговори за осигуряването на допълнителни количества от лекарствения продукт на Moderna.

The post Ангелов: Болницата в Кюстендил разполага с достатъчен капацитет за прием и лечение на заболели с COVID-19 appeared first on Blagoevgrad.eu.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!