BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

АЕЖ подкрепи уволнения от УНСС доцент: Преподаватели като него са гордост за всеки университет

Асоциацията на европейските журналисти – България изразява пълната си подкрепа за доц. Мартин Осиковски, преподавател в катедра “Медии и масови комуникации” на Университета за национално и световно стопанство. Намираме дисциплинарното уволнение на преподавателя заради изразена от него професионална и гражданска позиция за недопустим, тоталитарен акт.

Доц. Осиковски е сред най-уважаваните преподаватели по журналистика в България. Той се ползва с безспорен академичен авторитет сред колегите и студентите. Преподавател, който се отличава с забележителна активност и модерен подход. Асоциацията на европейските журналисти е работила многократно с доц. Осиковски по теми като медийна грамотност и журналистическа етика. Той беше и един от двигателите на подписването на меморандум за тристранно сътрудничество между УНСС, УНИЦЕФ и АЕЖ на тема етично отразяване на деца в медиите.

На 21 април 2021 г., доц. Осиковски е уволнен дисциплинарно въз основа на чл. 190, ал. 1, т. 4 от КТ – злоупотреба с доверието на работодателя, чл. 187, ал. 1, т. 8 – злоупотреба с доверието и уронване на доброто име на предприятието и чл. 16, т. 31 от Правилника на УНСС, който задължава преподавателите и служителите на Университета да пазят престижа и доброто име на УНСС, да не го злепоставят и да бъдат лоялни към него.

Повод за уволнението на преподавателя е позицията му относно извършване на политическа агитация в университета. На 2 април 2021 г. доц. Осиковски подаде оставка от заемани ръководни постове в УНСС като знак на протест срещу използването на университета в предизборната кампания от страна на премиера и лидер на политическа партия ГЕРБ Бойко Борисов, който посети УНСС в самия край на кампанията. Тогава доц. Осиковски обяви, че остава обикновен преподавател в университета, но сега е уволнен от тази длъжност.

С моралния си жест, доц. Осиковски всъщност се опитва да запази достойнството и доброто име на университета и действа в духа на неговия правилник, който в чл. 77 (т.8) забранява на членовете на академичния състав да провеждат политическа или религиозна дейност в учебното заведение.

Преподавателят с право насочва вниманието към факта, че кандидат за депутат и лидер на партия се възползва от служебното си положение, за да извършва агитация. Подобна констатация за използването на държавни ресурси в предизборната кампания е и основният избор на международните наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

Всичко това показва, че доц. Осиковски е действал изцяло в подкрепа на доброто име на университета. Нещо повече, с активната си гражданска и професионална позиция, той е пример за своите студенти. Бъдещите журналисти, които се обучават в УНСС, имат нужда от преподаватели, които да им показват колко е важно в тази професия човек да има достойнство и да не се страхува от силните на деня. Истинският акт на уронване на престижа и доброто име на университета е дисциплинарното уволнение на преподавателя, предизвикало канонада от критики и негативни реакции в медиите и обществеността.

Асоциацията на европейските журналисти – България настоява за незабавно възстановяване на доц. Осиковски и понасяне на отговорност от ръководството на университета заради това позорно решение, напомнящо за мракобесни времена в българската история.

Студенти на доц. Осиковски са започнали петиция в негова подкрепа, която всеки може да подпише.

Източник: blagoevgrad-news.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!