BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Шефката на Съвета по киберсигурност със сертификат за базова компютърна грамотност

579899

Вицепремиерът Марияна Николова, която оглави Съвета по киберсигурност се оказа със сертификат за базова компютърна грамотност

„Как да не разбирам от компютри? Най-малкото, което е, всеки държавен служител трябва да има минималните нива на техническа и информационна грамотност разбира. Аз в рамките на администрацията, в която съм работила, съм преминавала през различни обучения, включително притежавам и квалификацията ITcard“. Това обясни в сряда вицепремиерът по икономическата и демографската политика Марияна Николова пред Нова тв.

Преди ден тя бе назначена за шеф на Съвета за киберсигурност от премиера Бойко Борисов. Универсалният сертификат за компютърни умения ITcard показва, че притежателят му има базова компютърна грамотност – т.е. може да работи с най-елементарните текстови програми и да търси на информация онлайн. Съветът, който тя оглави, ще има задача да изработи държавната Стратегия по киберсигурност. Марияна Николова коментира, че не приема новата си позиция като капан, в който може да попадне при следваща голяма хакерската атака в държавата. „След като съм приела този ресор, за мен е предизвикателство да работя в тази сфера. Не считам, че в държавата може да определи някакъв сектор като „горещ картоф“. „Горещият картоф“ може да се каже във всяка сфера. Тук специфичното е, че след атаката към НАП държаввата предприе редица мерки. Аз внесох спешна наредба в министерския съвет относно информационната сигурност“, каза вицепремиерът. Тя подчерта, че функциите на председателя на Съвета по киберсигурност са ръководни. „Важно е да отбележим, че съветът се състои от 18 ръководителя на важни ведомства в държавата, като тук влизат силовите ведомства – МВР, МО, ДАНС, МВнР, МТИТС, както и ключови ръководители на разузнавателните служби.

В представителството ще влезе и представител на президента, който ще бъде определен с указ“, обясни вицепремиерът. Марияна Николова съобщи, че ще предложи промяна на Наказателния кодекс, с която да бъдат увеличени наказанията за компютърни престъпления. В момента наказанията за компютърно престъпления са от 2 до 8 години затвор. „Ще предложа от 5 до 15 години затвор за подобни престъпления, в които попадат проникването и хакването на пароли. В закона ще се уточнят какви са точно видовите компютърни престъпленията. На европейско ниво санкциите са значителни. Една от тях е хакерът да не може да влиза в нито една държава в ЕС. Освен това ще му бъдат блокирани банковите сметки и имуществото. Всеки хакер трябва да знае, че ще го грозят най-тежки санкции. Това Съвета на Европа наскоро го прие“, каза Николова.

Източник: Mediapool.bg

Източник: blagoevgrad-news.com

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!