BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

С богата празнична програма Благоевград ще отбележи 109 години от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония

Благоевград чества 109 години от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония
С богата празнична програма Благоевград ще отбележи 109 години от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония.
Тържествата ще започнат в 09.30 часа на 5 октомври с панихида за загиналите и полагане на цветя в двора на църковен храм „Въведение Богородично“.
В 10.30 часа ще бъде издигнат националният флаг на България и ще бъдат положени цветя пред паметника на Георги Измирлиев – Македончето. Непосредствено след това, в 11.00 часа, ще бъдат положени венци и цветя на паметника на Македоно-одринското опълчение, който се намира на площад „Мите Марков“ (при Младежки дом).
Програмата ще продължи в 17.00 часа с тържествен преглед на знамена и униформи на Българската армия пред ДТ „Никола Вапцаров“.
В 17.30 часа ще се проведе и Тържествена сесия на Общински съвет – Благоевград в ДТ „Никола Вапцаров“, на финала, на която официалните гости ще бъдат поздравени от творците на Ансамбъл „Пирин“.
На 5 октомври 1912 година става факт второто освобождение на Горна Джумая. Части на VII-а Рилска дивизия преминават охраната на границата на османската империя, намираща се на моста на р. Рилска при село Бараково и освобождават днешния Благоевград. Частите на българската армия продължават победоносния си поход на юг и така освобождават окончателно от османско иго целия Пирински край.

Източник: blagoevgrad-news.com

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!