BulgarianEnglishFrenchGermanGreek
Facebook

Конкурсът ArXellence 3: ALUMIL дава шанс на български архитекти да покажат потенциала си!

Архитекти от целия свят са поканени да участват в ArXellence 3 – международен конкурс за архитектурни идеи, организиран от ALUMIL. Темата на конкурса е изграждането на музей, посветен на съхранението на историческата памет на остров Ярос, и създаването на център за изследвания и популяризиране на устойчивото развитие в източното Средиземноморие.

Третото издание на международния архитектурен конкурс ArXellence беше официално открито на 28-ми юни в град Атина. Този интердисциплинарен конкурс за архитектурни идеи се фокусира върху „Съхранение на историческата памет и популяризиране и опазване на уникалните екологични характеристики на остров Ярос“. Конкурсът е организиран от ALUMIL и неправителствената организация AEGEAS, с подкрепата на Техническата камара на Гърция, която е съорганизатор на конкурса.

Остров Ярос има мрачна история, тъй като е бил място за изгнание на хиляди гръцки граждани, които са били политически затворници по време на гражданската война и диктатурата, живеейки в потисничество при ужасни условия.

Наред с този мрачен период от историята на Гърция, Ярос е известен и със своето забележително природно богатство. Островът е включен в европейската мрежа „Натура 2000“ от 2011 г. и е обявен за защитена морска зона през 2019 г. Ярос е дом на 12% от световната популация на Средиземноморския тюлен монах (Monachus monachus), като уникалните коралови образувания и растението Посидония покриват повече от 30% от морското дъно.

Конкурсът има две основни изисквания, които трябва да бъдат взети под сериозно внимание от участниците. Първото е създаването на музей, който да отдаде почит на хората, които са били затваряни, измъчвани и са понасяли страдания на острова, както и на тези, които са преживели всикчи тези мъчения и жестокости и са загубили живота си на Ярос. Второто изискване включва проектирането на изследователски център, чрез който ще се популяризират стратегии за опазване на околната среда и устойчивост в целия средиземноморски регион.

Събитието, с което бе поставено началото на Arxellence 3, бе изпълнено с интересни презентации и дискусионни панели, представени от представители на международната архитектурна и научна общност, като основният акцент бе поставен върху историческата памет и устойчивостта.

Официалният старт на конкурса ArXellence 3 беше даден в началото на юли, а записванията за участие приключват на 11-ти ноември 2024 г. Крайният срок за подаване на проектите е 14 април 2025 г., а резултатите ще бъдат обявени на 21 май 2025 г. Общият награден фонд за третото издание е 70 000 евро: Първа награда – 40 000 евро, Втора награда – 20 000 евро, Трета награда – 10 000 евро и 6 почетни награди.

За повече подробности относно ArXellence 3, условията за участие и темите на конкурса, моля, посетете уебсайта на конкурса: https://www.alumil.com/arxellence3

Конкурсът ArXellence 3 се провежда под патронажа на гръцкото Министерство на околната среда и енергетиката и гръцкото Министерство на културата, а стратегически партньор е Националната агенция за природната среда и климатичните промени.

Източник: blagoevgrad-news.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!