BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Как да се подготвим за бягане: Хранене и тренировка

Бягането на маратон е вълнуващо преживяване, което може да промени живота. Но пътят към успеха изисква правилна подготовка, която включва както физическа тренировка, така и правилно хранене. В следващите редове ще разгледаме някои аспекти на тази подготовка.

Тренировка за маратон

Тренировките по бягане са ключови за добрите резултати на маратона. Няма едно правилно решение за подготовка, тъй като всеки човек има уникални физически и психически нужди. Въпреки това, има няколко общи правила, които могат да помогнат на маратонските бегачи. Важни са както упражненията у дома, така и редовното бягане на открито с различни интензивности и дължини.

Хранене преди маратона

Важното е да се отбележи, че храненето преди маратона трябва да е различно от обичайното за бегача. В седмиците преди състезанието, бегачите трябва да включат в диетата си повече въглехидрати, които да заредят тялото с енергия. Ако човек е свикнал със здравословна диета – плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и протеини – тези храни трябва да са основата на храненето преди състезанието.

Подготовка за натоварване или стрес

Подготовката за маратон включва не само тренировка и хранене, но и подход към натиск и стрес. Това включва настройката, избягването на стрес от представянето и ученето как да се справяме с физическия и психическия натиск на бягането на дълги разстояния. За това може да помогне например CBD, което помага за облекчаване на стреса и подкрепя регенерацията на тялото. Все пак, всякакви продукти от коноп трябва да се използват внимателно и след консултация със специалист.

Негативните аспекти на подготовката за маратон

Въпреки че маратонът е вълнуващо преживяване, което води до саморазвитие и самоувереност, трябва да се занимаем и с неговите негативни страни. Те включват възможността от претоварване на мускулите и ставите, риск от прекалено строги диети и също така психически натиск.

Регенерация и почивка

Въпреки че може да изглежда, че подготовката за маратон означава непрекъсната тренировка, също толкова важна е регенерацията и почивката. Тялото се нуждае от време за възстановяване и поправяне на мускулите. Никаква тренировъчна програма не трябва да е толкова интензивна, че да няма време за почивка.

Подкрепа за здравето с помощта на коноп

В рамките на регенерацията и грижата за тялото често чуваме за ползите от продуктите от коноп, специално CBD. Тези продукти могат да помогнат за намаляване на болката, подкрепа на съня и намаляване на възпалението. Все пак, както при всичко, и тук е ключова мярката, а за продуктите от коноп винаги трябва да се консултирате с лекар.

Последен съвет

Независимо дали сте начинаещ или опитен бегач, помнете, че ключът към успеха е решителността, дисциплината, тренировката и храненето. Ако се подготвяте за маратон, не го правете сами. Присъединете се към бегаческа група, наемете треньор или потърсете съвет от специалисти, които да ви помогнат да постигнете целта си.

Източник: blagoevgrad-news.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!