BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Зелените сертификати и дистанционното обучение отиват на съд

Заповедта на здравния министър Стойчо Кацаров, с която бе въведен зеленият сертификат за дейностите на закрито, както и тази на образователния министър Николай Денков за преминаване към онлайн обучение, са атакувани във Върховния административен съд. Това показа проверка на „Сега“ в регистрите.

И срещу двете заповеди има по три жалби. Евродепутатът от ВМРО Александър Джамбазки е един от подателите на жалбите срещу зелените пропуски. Магистрати, с които „Сега“ разговоря, припомниха, че делата срещу здравния сертификат няма как да се гледат от ВАС като първа инстанция, тъй като тези разпореждания на здравния министър са подсъдни на Административния съд в София (АССГ). Затова се очаква ВАС да ги препрати там. В АССГ вече има куп дела срещу други заповеди на здравния министър, свързани с пандемията.

Според друга жалба, разпространена от e-zdravey.com

, и подписана от адвокатите Златимир Орсов, Валерия Харитонова и Ана Христова. Според тях оспорената заповед третира всеки граждани като заразоносител, а това нарушава закона. За да се ограничат правата, или за да се създадат задължения, обосновани с неразпространение на заразна болест и опазване на общественото здраве, е необходимо да се установи, т.е. да се докаже, че конкретният гражданин е заразоносител. Вместо това, с оспорената заповед се изисква от всеки да докаже, че не е заразоносител, за да не бъдат ограничени правата му, пледират тримата адвокати.

Жалбите срещу заповедта на министър Денков би трябвало да се разгледат от върховния съд. Какви са мотивите на оспорващите, ще стане ясно тепърва, когато делата се окомплектоват в съда.

Източник: blagoevgrad-news.com

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!