BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

60 дни неплатен отпуск ще се признават за стаж

Считано от днес, общо 60 дни неплатен отпуск ще се признават за трудов и осигурителен стаж. Това съобщи на брифинг в Министерския съвет социалният министър Деница Сачева.

„С промените в Закона за здравето даваме възможност още 30 дни неплатен отпуск да бъде признаван за трудов и осигурителен стаж – това означава, че хората по принуда в неплатен отпуск могат да ползват здравните си права, както и стаж за пенсиониране“, каза тя.

От 1 до 15 юли пътническите компании ще могат да кандидатстват за 290 лева помощ от държавата за заето лице, каза още тя.

„Това са около 29 000 лица, заети в този сектор. Отделени са 40 милиона лева, но общият размер, с който ще бъдат подкрепени допълнително работодателите е 85 милиона лева“, обясни социалният министър, цитирана от Труд.

Всички социални плащания – детски, семейни, лични асистенти, и пенсиите, всички тези средства са гарантирани, няма да има забавяния или сътресения. Пенсиите ще бъдат увеличени с 6.7% от първи юли, минималната пенсия ще е 250 лева, увери социалният министър.

Мярката 60/40 ще продължи да действа след 1 юли, но с нов дизайн. По мярката до момента са подадени 12 187 заявления за 191 344 работници и служители.

От началото на извънредното положение 99 755 човека са останали безработни, а 28 271 са намерили работа, каза министърът на труда и социалната политика.

По думите й още преди 13 март, когато в страната беше обявено извънредно положение, броят на безработни е бил 201 000.

Сачева съобщи също така, че от услугите за социален патронаж към момента са се възползвали 42 000 души от 240 общини.

По мярката за родители в неплатен отпуск поради невъзможност да бъдат на работните си места за момента са постъпили 3753 заявления, през последните 10 дни средондневният им брой е между 280 и 300. Тя ще продължи действието си, докогато е необхоидмо, като това може да е и до края на годината.

The post 60 дни неплатен отпуск ще се признават за стаж

appeared first on Blagoevgrad.eu.

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!