BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

20 000 лв. глоба за фирмата, складирала боклуци под АМ „Струма“

Районният съд – Дупница потвърди наказателно постановление, издадено от директора на РИОСВ – Перник, с което беше наложена глоба от 20 000 лв. на “Феникс Дупница” ООД, за нарушение на закона за отпадъците. Решението подлежи на касационно обжалване, пред Административен съд – Кюстендил, съобщава “24 часа”.

Отпадъците на фирмата бяха струпани край моста на магистрала “Струма”, където възникна голям пожар, заради който се наложи голям ремонт на отсечката на магистралата в разгара на лятото.

Санкцията от РИОСВ беше наложена, заради неизпълнено предписание за отстраняване на отпадъци от м. Алачица, в землището на село Джерман и е обжалвана пред съда от “Феникс Дупница” ООД. Дружеството се занимава с търговска дейност по третиране /съхранение/ на отпадъци на територията на „Южна промишлена зона“ гр.Дупница. Със Заповед от 11.09.2019 г. на директора на РИОСВ гр.Перник, му е било издадено предписание да отстрани за своя сметка всички налични производствени неопасни отпадъци, които съхранява на терени, които не са вписани като площадки за съхранение на отпадъци в разрешителното, което дружеството притежава за осъществяване на горната дейност в срок до 15.10.2019 г. В предписанието са посочени 7 поземлени имота, които не са одобрени като площадки за третиране на отпадъци, между които и имот в м. Алачица. При проверка по изпълнение на предписанието, е установено, че в имота в м. Алачица продължава да има значителни количества отпадъци. Съставен е Акт и е издадено Наказателно постановление за глоба от 20 000 лв.

В мотивите си съдия Ели Скоклева посочва, че дружеството не е изпълнило предписание да отстрани за своя сметка, отпадъците, съхранявани в посочения поземлен имот, което бездействие е нарушение на ЗУО. Адвокатът на фирмата твърди, че отпадъците са се намирали на терен, собственост на Община Дупница, и следва да се ангажира отговорността на кмета на общината. Това обаче няма отношение към конкретния казус, твърди съдът. Обстоятелството, чия собственост е поземления имот, има ли той задължения по ЗУО и какви, не е предмет на настоящия спор, пише в мотивите на съда.

The post 20 000 лв. глоба за фирмата, складирала боклуци под АМ „Струма“

appeared first on Blagoevgrad.eu.

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!