BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

20 години Природен парк „Рилски манастир“

На днешната дата преди 20 години със Заповед на Министъра на околна среда и водите е създаден Природен парк „Рилски манастир“. За да отбележи своя юбилей, Дирекцията на парка представя пред обществеността най-новото си печатно издание, което можете да разгледате тук

. Книгата е посветена на двадесетата годишнина на парка и представя уникалната красота, изключителното биоразнообразие и богатото културно-историческо наследство на защитената територия. Тя е издадена с любезното съдействие на Югозападното държавно предприятие.

Природен парк “Рилски манастир” е обявен на 26.06.2000 г. Заема площ от 25253,2 ха, и е един от най-големите природни паркове в България . Той изцяло попада на територията на община Рила и обхваща средно и високопланинските части на западния дял на Рила планина. На територията му се намира резерватът „Риломанастирска гора“ с площ 3665 хектара.

В парка са установени 1400 вида висши растения, 38,88% от висшата флора в България, както и около 2600 вида безгръбначни животни и 202 вида гръбначни животни.

В сърцето на парковата територия се намира и включеният в Списъка на ЮНЕСКО за паметниците на културата от световно значение – Рилски манастир, на който природния парк дължи името си.

Източник: blagoevgrad-news.com

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!