BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Тази нощ местим стрелките на часовниците с час напред

По традиция в последната неделя на март местим стрелките с час напред. Tази година това ще стане точно в 3:00 часа сутринта на 29 март. Това означава, че ще спим с 1 час по-малко.

Точно преди година отговорните комисии в Европейския парламент решиха през 2021 г. връщането на времето да спре. Така държавите в Общността, които ще решат да запазят лятното си часово време, трябва да сменят часовниците си за последен път в последната неделя на март 2021 г. Останалите предпочели да запазят стандартното астрономическо часово време, могат да сменят часовниците си за последен път в последната неделя на октомври 2021 г.

За пръв път въвеждането на лятното часово време е предложено от Уилям Уилет в „Пилеене на дневна светлина“, публикувано през 1907 г. Той обаче не успява да убеди британския парламент да го приеме.

Идеята за лятно часово време за пръв път се осъществява на практика от Германия по време на Първата световна война в периода 30 април – 1 октомври 1916 г., като целта е икономия на ресурси. Скоро след това Великобритания последва примера, като отначало въвежда лятно време от 21 май до 1 октомври 1916 г. На 10 март 1918 г. Конгресът на САЩ установява няколко часови зони и официално въвежда лятното часово време, но законът не намира отзвук и скоро е отменен.

В България лятното часово време е въведено на 1 април 1979 г. До 1996 г. включително то започва от 0:00 часа на последната неделя на март (или първата неделя на април) и продължава до 0:00 часа на последната неделя на септември (или първата неделя на октомври). От 1999 г. лятното време започва в 3:00 часа на последната неделя на март и продължава до 4:00 часа на последната неделя на октомври, когато часовникът се връща с 1 час назад – т. е. до 3:00 часа астрономическо време.

The post Тази нощ местим стрелките на часовниците с час напред appeared first on Blagoevgrad.eu.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!