BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Спирането на ефирното излъчване на „Хоризонт“ се е наложило заради технически проблем

f76e58564794ba526fc978cfd9c0c9bf

Спирането на ефирното излъчване на програма „Хоризонт“ на БНР за близо 5 часа на 13 септември се е наложило заради възникнал голям технически проблем,  съобщи  БНР, като цитира генералния директор на медията Светослав Костов от изслушването пред Съвета за електронни медии и Комисията за регулиране на съобщенията.

„Заради множество констатирани от директора на дирекция „Техника“ проблеми в БНР с осигуряване на нормалното приемане не само на „Хоризонт“, но и на различните програми на БНР, да бъде извършена профилактика в БНР и по-точно проверката, която е направена в дирекция „Техника“ и проведените замервания в оптичен кабел“, обясни генералният директор на БНР.

Светослав Костов каза още, че в БНР няма цензура.

Оперативното ръководство на програма „Хоризонт“ е възложено на програмния директор на Българското национално радио Мартин Минков, заяви Светослав Костов на изслушването в СЕМ. Той уточни, че решението за Минков е взето тази сутрин на заседание на Управителния съвет на БНР.

След като миналата седмица директорът на програма „Хоризонт“ Ивайло Савов придоби право на пенсия, за и.д. директор беше назначен Николай Кръстев, който подаде оставка заради напрежението със свалянето от ефир и отстраняването от ресор на журналиста от медията Силвия Великова.

Санкция от 1000 до 7000 лева може да наложи СЕМ на БНР за нарушение на условията на издадената лицензия. Очаква се СЕМ да излезе със становище по въпроса до сряда.

По-рано на извънредно общо събрание на БНР Костов обяви, че ще поиска увеличение на заплатите в медията с 25%.

Прокуратурата разпореди проверка, тъй като БНР има статут на стратегически обект, който при кризи има мисията да информира гражданите. Тя беше възложена на три институции – Държавната агенция „Национална сигурност“, Съвета за електронни медии и Комисията за регулиране на съобщенията.

Най-късно до петък ще са ясни резултатите от разпоредената от прокуратурата проверка за причините за спирането на програма „Хоризонт“ в петък. Тя е под наблюдението на заместник главния прокурор Иван Гешев.

 

Източник: blagoevgrad-news.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!