BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Ръст в потреблението на електричество заради жегите

Жегите от последните дни вдигнаха потреблението на ток с между 7 и 17%, показват данните на Електроенергийния системен оператор. Експертите съветват да пестим ток не само заради очакваните по-високи сметки, но и за да се избегне претоварване на мрежите, съобщава БНТ.

На много ток в момента произвежда атомната централа в Козлодуй – и двата ѝ блока са натоварени на 104%, показват данните на ЕСО. Големи количества ток идват от тецовете и слънчевите панели.

Заради жегите и масовото включване на охладителни уреди консумацията на ток се увеличава рязко в диапазона между 12 и 20 часа, показват данните на ЕСО. Увеличава се и износът, но място за притеснения няма, уверяват от държавната компания.

Средното натоварване на мрежата е далеч от пълния ѝ капацитет – около 30%, въпреки това обаче има участъци, които са критични, защото достигнат близки до максималните си товари.  Въпреки това предстои подмяна на мрежата. Сред критичните точки е и самата София, защото мрежата не е проектирана за толкова много жители и ново строителство.

Предстои укрепване на мрежата в Западните квартали.

The post Ръст в потреблението на електричество заради жегите appeared first on Blagoevgrad.eu.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!