BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Румен Томов : Проблемът с Био ТЕЦ „Рубин“ и замърсяването на въздуха, отдавна трябваше да бъде решен

1

Гъст и задушлив дим от от комина на Био ТЕЦ “Рубин”, собственост на едноименното дружество вече месеци наред трови въздуха над Благоевград. От комина на централата за производството на електрическа енергия от горене на слънчогледови люспи, денонощно се изпуска гъст черен пушек, който затруднява дишането.

Днес срещу това безобразие, застана и независимият кандидат за кмет на Благоевград- инж. Румен Томов. Той публикува снимки в профила си в соц. мрежа, от които се вижда, че от комина отново се носи гъст дим, в ранните часове на деня.
„Био ТЕЦ „Рубин“ в 7:00 часа, тази сутрин! От няколко години, граждани и общественици алармират, че „Рубин“ трови въздуха в Благоевград. Смятам, че този проблем, отдавна трябваше да бъде решен. Собственикът, вместо да спори в социалните мрежи с всеки, който се опита да му каже, че върши нередени неща, тровейки въздуха, който и самият той диша, трябваше да вземе адекватни мерки.
Едно от предположенията ми е, че на компанията, собственик на централата и излиза много по-евтино да плаща месечните си глоби, отколкото да инвестира в пречиствателно съоръжение. Това е сериозен проблем, който смятам, че мога да реша, независимо от това, дали на собственика му е изгодно, или не. Най-голямата цена плащаме всички ние, които дишаме отрови!“, написа Томов.

В предположенията на кандидат-кмета има резон, тъй като в годините назад, предприятието наистина е проверявано и санкционирано, но кардинални мерки собственикът не взема.

Собствениците на инсталацията за производство на електроенергия от биомаса многократно са санкционирани, но въпреки това резултат няма. Срeщу обгазяването нееднократно са подвани сигнали от страна на граждани, живеещи в засегнатите райони. Според тях обаче преди всяка проверка от Районната инспекция по опазване на околната среда и водите (РИОСВ) собствениците на инсталацията са предупреждавани.

Наднормено запрашаване на въздуха е измервано преди няколко месеца в 15 града в страната, това показват данните от сайта на Изпълнителната агенция по околна среда.В периода 2012 – юни 2017, са извършени 18 проверки. На фирмата „Рубин 08“ са направени множество предписания и парични санкции. Проверките отчитат сериозни нарушения. При една от тях за показател „въглероден оксид“ при норма 250 мг на куб.м. е измерено 12 пъти по-високо съдържание – 3009 мг. на куб.м. При следваща – нещата са сходни: за показател „въглероден оксид“ нормата е 250 мг- на куб.м., а отчетените нива – 947 мг. По тази причина на „Рубин 08“ са наложени санкции в размер на 372 лв. на месец, направени са и предписания да се монтира допълнително пречиствателно съоръжение за очистване на прахо-газовата емисия, но това не е направено и до днес.

Румен Томов дава заявка, че когато спечели изборите и има достатъчно произтичащи от избора пълномощия, ще разреши този проблем, който вълнува благоевградчани.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

2

3

Източник: blagoevgrad-news.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!