BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Прокуратурата назначи охрана на журналиста Николай Стайков

С постановление на наблюдаващия прокурор по образувана преписка в СГП, считано от 03.07.2020 г., е назначена физическа охрана от органите на МВР на Николай Стайков, бивш журналист във в. „Капитал“, живеещ на адрес в гр. София.

Това съобщиха от Софийска градска прокуратура. „Предприетите действия са по повод изявленията на Стайков, направени в публичното пространство относно това, че поради професионалните му ангажименти като граждански активист, жилището му е станало обект на хулигански действия. Същият е възприел като заплахи и телефонни обаждания“, се казва в решението.

Прокуратурата на Република България разглежда като свой приоритет гарантирането на свободата на словото като част от върховенството на правото, заявиха още от институцията.

Стайков, който в момента е журналист от Антикорупционния фонд, е автор на разследването, в което собственикът на най-големия завод за асансьори Илия Златанов разказва за опитите да бъдат присвоени негови фирми с помощта на прокурори, адвокати и нотариуси.

В петък неправителствената организацията “Репортери без граници” призова да му бъде осигурена охрана и отправи критика, че българските власти игнорират заплахите към журналиста.

Седмица преди Антокорупционният фонд да пусне първата част на разследването на Стайков, от организацията съобщиха, че той е получил заплахи. На личния му мобилен телефон през равен интервал от време в продължение на 24 часа, той е получавал обаждания с питане дали това е погребална агенция Стайкови. Домът му, както и къщата на родителите на съпругата му, където са се намирали децата му, пък са били замервани с яйца. Стайков подаде сигнал до полицията.

Източник: blagoevgrad-news.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!