BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Парламентът настоява за допълнителни действия за спасяване на туризма в ЕС

• Евродепутатите искат по-голяма подкрепа за МСП в туристическия сектор, които изпитват тежки финансови затруднения
• Нужно е въвеждането на високи хигиенни стандарти и здравни протоколи за възстановяването на туризма
• Кризата е възможност за устойчив туризъм в ЕС
Евродепутатите призовават за допълнителни мерки за подкрепа на сектора на туризма и пътуванията в ЕС, които да повишат устойчивостта му в бъдеще вследствие на кризата с COVID-19.

Резолюцията относно транспорта и туризма през 2020 г. и в бъдеще беше приета в петък с 587 гласа „за“, 32 „против“ и 46 „въздържал се“. Текстът идентифицира областите, в които предприетите досега действия остават недостатъчни за подкрепа на сектора, в който са заети 22,6 милиона души (11,2% от общата заетост в ЕС) и който е допринесъл за 9,5% от БВП на ЕС през 2019 г.

Шанс за оцеляване на туристически бизнес

• Краткосрочно финансиране за избягване на фалита на предприятията и подпомагане на работниците, включително самонаети работници, или работници на свободна практика, в сектора на транспорта, културата и туризма.
• Подкрепа за дългосрочното възстановяване и модернизиране на сектора: Парламентът призовава Европейската комисия да даде насоки, за да се гарантира, че наличното финансиране може да бъде бързо достъпно. Евродепутатите настояват за въвеждането на специална бюджетна линия за устойчив туризъм в дългосрочния бюджет на ЕС за 2021-2027 г.

Гарантиране на безопасността и справедливо отношение чрез

• установяване на общи стандарти и подробни протоколи за мерки за проверка на хигиената и здравето;
• разработване на система за ранно предупреждение, която да предупреждава туристите за всяка потенциална заплаха за здравето в избраната туристическа дестинация;
• създаване на сертификат за безопасност на ЕС за предприятия и оператори, които отговарят на най-високите стандарти за хигиена и безопасност;
• стартиране на специализирана информационна кампания за пътуванията и туризма, насочена към насърчаване на пътуванията в рамките на ЕС, възстановяване на доверието в пътуванията и туризма по време на пандемията от COVID-19 и повишаване на осведомеността на туристите относно съществуващите мерки за безопасност и здраве;
• въвеждане на гаранции, че безопасният транзит и движението между държавите членки няма да бъде възпрепятствано от едностранни мерки и споразумения между отделните държави.

Поуки от кризата с COVID-19

Парламентът приканва Европейската комисия да проучи идеята за въвеждането на механизъм за управление на кризи в сферата на туризма в ЕС, за да отговори адекватно и бързо на всяко бъдещо предизвикателство с подобен мащаб.

Евродепутатите гледат на кризата и като на историческа възможност за модернизиране на туризма в ЕС и за по-устойчивото му развитие, например чрез местни и селски туристически инициативи или пътувания извън сезона. ЕС следва да насърчава и сертифицира екологични, социално отговорни и икономически надеждни пътувания и туризъм.

Парламентът иска подкрепата на ЕС да служи като инструмент за насочване на развитието на инфраструктурата и транспорта, както и на туризма към по-устойчиви, иновативни, гъвкави и висококачествени продукти и услуги. Членовете на ЕП подкрепят концепцията за „безопасни и интелигентни дестинации“, за да се гарантира развитието на устойчив, отговорен и достъпен туризъм.

The post Парламентът настоява за допълнителни действия за спасяване на туризма в ЕС appeared first on Blagoevgrad.eu.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!