BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

МТСП ще прави промени в Закона за социалните услуги през лятото

БГНЕС

Министерството на труда и социалната политика предлага намаляване на минималния изискуем стаж за придобиване на право на платен годишен отпуск – от 8 на 4 месеца. Това съобщи на семинар за журналисти социалният министър Деница Сачева.

В момента в Кодекса на труда е записано, че при постъпване на работа за първи път работникът или служителят може да ползва платения си годишен отпуск, когато придобие най-малко 8 месеца трудов стаж.

В съответствие със законодателството на Европейския съюз, Министерството е направило предложения за намаляване на максималния период за сумирано изчисляване на работното време от 6 на 4 месеца.

Предлага се и възможност чрез договаряне между социалните партньори да има по-голяма продължителност на извънредния труд в една календарна година – до 300 часа, посочи министърът на труда и социалната политика. Ще се запази общоприложимото ограничение за извънредния труд до 150 часа, но в случай, че работодатели и синдикати се договорят, ще може извънредният труд да се увеличи до 300 часа годишно. Според Сачева това е и своеобразен тест за развитието на индустриалните отношения в страната.

В частта усъвършенстване на социалния диалог и колективното трудово договаряне, се предлага възможност за допълнителна разпоредба за определяне на понятията отрасъл и бранш, както и прецизиране на разпоредбите, свързани с колективното трудово договаряне и разпростиране на колективните трудови договори.

Обсъждат се и промени по отношение на командированите работници, като се предвижда да се гарантира освен минималната работна заплата за приемащата държава, така и всички допълнителни възнаграждения там.

Предлага се и по-висок размер на санкцията за при използване на недеклариран труд – при три или повече нарушения. До края на март конкретните текстове за предложения за промени в Кодекса на труда ще са готови. Те ще бъдат публикувани за обществено обсъждане.

 

 

Източник: dariknews.bg

Източник: blagoevgrad-news.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!