BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Миряни се събраха на свещено място край Брежани за празника на Свети Лука

Стотици миряни се събраха в местността Райчов валог, в Горната махала на село Брежани в чест на Св. Лука .

До малкия параклис, бележещ святото място, има завършен голям параклис. Съграден е изцяло с доброволен труд на благочестиви миряни и с финансова подкрепа от кмета на Община Симитли – Апостол Апостолов, който също посети свещеното място и запали свещица за здраве. Божия дом втора година, измазан и готов посреща миряните. Около параклиса има чешма, направен е бунар, засадени са цветя… облагородено е изцяло, нова врата и ограда краси параклиса на „Райчов валог”.

„Тук е имало църква от времето на Първата българска държава. Магическата сила на мястото, старо оброчище, се предава от изконни времена от майки и бащи, на деца и внуци. Радваме се, че с общи усилия, в подножието на Пирин планина, успяхме да направим още едно добро дело, да завършим параклиса и да облагородим мястото“, казват местните.

В слънчевата, почти лятна събота, големи трапези наредиха местните, за да могат да седнат миряните от Брежани и всички близки села. Отвсякъде в симитлийско имаше гости на празника в Горната махала на Брежани. Няколко жертвени животни бяха сготвени на курбан и раздадени за здраве.

Много гости и приятели, както и кметове на съседни села запалиха свещица за здраве и седнаха на обща трапеза за празника на святото място.

The post Миряни се събраха на свещено място край Брежани за празника на Свети Лука appeared first on Blagoevgrad.eu.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!