BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

МИНИСТЪР КРАСИМИР ВЪЛЧЕВ: ИНТЕГРАЦИЯТА НА ДЕЦАТА В ОБРАЗОВАТЕЛНАТА СИСТЕМА Е ЕФЕКТИВНА

sliven

,,Механизмът за обхват на деца и ученици в образователната система, който направихме действа. Благодарение на работата на екипите за две години върнахме близо 44 хиляди деца в училище“. Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на посещението си в Сливен. Стремим се да развием своеобразна териториална отговорност и активна училищна политика по отношение на тези деца, защото механизмът работи преди всичко на терен, чрез взаимодействие с родителите. Всекидневно екипите убеждават колко важно е децата да ходят на училище, допълни министър Вълчев. По думите му основно предизвикателство към момента е учениците да посещават училище редовно. Като причина за отсъствията на ученици той посочи трудовата мобилност на родителите. От близо 260 хиляди деца 160 хиляди са били в чужбина.

Важно е да насърчаваме повече деца да се включат в професионалното образование, за да посрещнем очаквания недостиг на пазара на труда в редица области. Стимулираме децата чрез допълнителни стипендии и увеличихме приема в системата на професионалното образование от 48 на 56 процента. За това говори министър Вълчев по време на официалното откриване на новата ученическа работилница в Професионалната гимназия по текстил и моден дизайн „Добри Желязков“. Тя е изградена по Националната програма ,,Осигуряване на съвременна образователна среда“ от МОН със 63 428 лева и съфинансиране от местен работодател. Министър Вълчев поясни, че в следващите години приоритет ще бъде оборудването на кабинетите и базите за учебно-техническо обучение. „Надяваме се да имаме възможност да отделим и повече средства за общежития към професионалните училища“, допълни министърът. „Дуалната система на обучение е много актуална. Тя дава умения, които учениците могат да прилагат в реална работна среда и да са конкурентни на пазара на труда“ каза още министърът. Затова МОН се стреми към партньорства с повече работодатели, които да се включат в дуалната форма на обучение. В професионалната гимназия по текстил и облекло „Добри Желязков“ учат 302-ма ученици, разпределени в 14 паралелки. С новата работилница 128 ученици, които се обучават по професиите „Дизайнер“ и „Моделиер-технолог“, ще могат да работят на най-новите машини областта на текстилната промишленост. ПГ „Добри Желязков“ в Сливен е и единственото училище в страната, което подготвя по традиционните текстилни специалности, които са и защитени – тъкачество, предачество и плетачество. Министър Вълчев посети и ОУ ,,Св. Паисий Хилендарски” в село Сотиря, където разгледа започналия ремонт на класните стаи в училището. По-късно той се срещна с образователната общност от директори и учители.

 

Източник: blagoevgrad-news.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!