BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

МВР се оплака пред ЕП за насилие от протестиращите

“Служители на МВР бяха пръскани с лютиви спрейове, замеряни с бали сено“, пише вътрешният министър

Вътрешният министър Христо Терзийски изпрати на евродепутатите три клипа с подбрани кадри, които показва единствено агресивни действия на протестиращите срещу полицията в центъра на София. Така той отговаря на въпроси за побоя над журналисти и полицейското насилие по време на демонстрациите в столицата. Терзийски спестява на евродепутатите кадрите с брутално полицейско насилие, които подействаха като катализатор на гражданските вълнения от първите дни на протестите срещу правителството и главния прокурор.

Подбраните полицейски видеоклипове на вътрешния министър са съпроводени с негова позиция, в той говори за множеството закононарушения, извършени от протестиращите.

Терзийски се обяснява заради въпросите на членовете на работната група за медиите в ЕП. Евродепутатите искаха информация за случаите на полицейско насилие върху журналисти по време на демонстрациите и най-вече за побоя върху журналиста на свободна практика Димиттър Кенаров.

“Усилията и стремежът на политическото и професионално ръководство на МВР изцяло са насочени към гарантиране на сигурността, независимостта и пълната законова защита на журналистите, които отразяват публични събития или протестни прояви на територията на Република България“, казва Терзийски.

Вътрешният министър обяснява как по време на някои от протестите е имало грубо нарушаване на обществения ред, блокирани са кръстовища, издигани са палаткови лагери и „барикади“ по централни улици.

Терзийски разказва, че по време на големия протест на 2 септември, когато е пребит Кенаров, действията на протестиращите са ескалирали още от сутринта.

“Служители на МВР бяха пръскани с лютиви спрейове, замеряни с бали сено и слама като бяха правени и неколкократни опити да бъдат запалени, замеряни с павета, бутилки и други тежки предмети, удряни с метални тръби и дървени колове, обстрелвани със самоделни взривни устройства“, казва Терзийски.

По информация на министъра са пострадали над 100 полицаи, а много от тях са приети за лечение в болница. Той споменава и за пострадали протестиращи граждани, но не казва колко. В крайна сметка Терзийски не отговаря какво става с разследването за побоя над Кенаров, защото то продължавало.

“Надявам се, че с това писмо и с приложените към него видеофайлове съм предоставил достатъчно информация по поставените от Вас въпроси“, казва Терзийски.

Източник: blagoevgrad-news.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!