BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Куп „забранени туристи“ заобикалят през България ограниченията за пътуване до Гърция

“Забранени” туристи “влизат през прозореца”, пише солунският вестник “Македония”. Изданието съобщава, че чужденци, както и гърци, които идват от страни извън “белия списък” на държавите, от които Гърция приема посетители, заобикалят преките маршрути и с тях и ограниченията, наложени за пътуванията от страни с висок риск от заразяване с коронавирус. Тези пътници пристигат в страната през междинни дестинации.

Най-честият маршрут е от Великобритания с пряк полет до България и от тук – с автомобил до Солун. Други обаче предпочитат прекачвания в Германия, Швейцария и Австрия. Подобни маршрути следват и посетители от САЩ и Швеция, предимно гърци, които използват различни обиколни трасета, за да посетят родината си.

“Вярват на Гърция, но не идват”, пише ежедневникът “Катимерини” и цитира социологическо проучване, проведено на големите пазари за гръцкия туризъм. Според проучването чуждестранните туристи смятат Гърция за относително безопасна дестинация, но не планират да пътуват преди есента – както за да не се заразят, така и за да избегнат суматохата по летищата и хотелите. Само 25 процента от запитаните заявяват, че планират пътуване преди септември, показва проучването, което ще бъде представено пред Световната организация по туризъм. Близо 33 процента планират пътуване в периода от октомври до края на годината.

Проучването е проведено сред 3000 души, които са били планирали пътуване в чужбина за тази година. Пазарите, на които е направена анкетата, са САЩ, Великобритания, Франция, Германия и Италия.
Икономическият ежедневник “Нафтемборики” цитира данни на Европейската комисия, според които Гърция е страната, която се е облагодетелствала най-много от инвестиционния план “Юнкер”. Според информацията шест месеца преди края на дейността на Европейския фонд за стратегически инвестиции общото финансиране от него за Гърция е достигнало 2,839 милиарда евро, с които, като се прибави участието на частния сектор, държавата и институционалните инвеститори, са финансирани гръцки проекти на стойност 13,565 милиарда евро. С тази сума Гърция се нарежда на първо място в ЕС по стойност на финансираните проекти спрямо брутния вътрешен продукт на страната. Следват България, Естония, Португалия и Испания./БТА

The post Куп „забранени туристи“ заобикалят през България ограниченията за пътуване до Гърция appeared first on Blagoevgrad.eu.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!