BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Занапред и при грипни ваканции ще има дистанционно обучение

За целта просветният министър ще предложи промяна в училищния закон

Занапред и по време на грипни ваканции ще се учи дистанционно, става ясно от изказване на просветния министър Красимир Вълчев. „Обучението в електронна среда и чрез електронни ресурси е неизбежно да се прилага в бъдеще. Ще предложим в Закона за предучилищното и училищното образование такова да се случва и по време на грипни ваканции“, обяви той пред депутатите от ресорната парламентарна комисия по време на редовния месечен блиц контрол, цитиран от БГНЕС.

Министърът посочи, че електронното обучение в периода на извънредно положение, а и след него, е било успешно благодарение на усилията, положени от учителите, както и на добрата ангажираност на родителите. Затова и според него е удачно то да се прилага по време на извънредните грипни ваканции, за да не изостават учениците с учебния материал.

Все пак Вълчев призна, че обучението от разстояние си има и своите трудности и дефицити и въпреки че все повече учениците и студентите ще използват електронни платформи за обучение, присъственото обучение в училище не може да замести. „Следващите години и десетилетия системите на образованието ще продължат да осъществяват обучителния процес преди всичко в традиционната класна стая“, смята той.

Според образователния министър онлайн обучението, което се прилага в момента в българските училища, следва да се надгражда – в посока на това да става синхронно и да се използва една и съща платформа. По време на извънредното положение МОН представи на училищата безплатен достъп до Microsoft Teams, но тази платформа не е задължителна за учебните заведения. За момента всяко школо може да избира тази платформата, която му е най-удобна или за която има абонамент.

По думите на министър Вълчев до края на това десетилетие основните образователни ресурси за учениците трябва да бъдат електронни. „Целта пред МОН е до 2027-2028 над 90% от образователното съдържание да бъде безплатно и електронно“, посочи той. В тази връзка скоро трябва да започне и европроектът „Образование за утрешния ден“, по който е предвидено разработването на безплатни образователни ресурси.

Източник: blagoevgrad-news.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!