BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Забраняват продажбата на имот без технически паспорт

Продажбата и отдаването под наем на имоти ще може да се осъществява само след представяне на технически паспорт за съответното жилище от 2022 година. Това условие е залегнало в Национална стратегия за енергийна ефективност публикувана за обществено обсъждане, пише Монитор.

С технически паспорт разполагат жилищата и помещения, на които е направено енергийно обследване и определен класа на имота. Така тези, които са санирани и е постигната висока енергийна ефективност ще разполагат с по-висок клас. С предложението на практика техническия паспорт става като нотариален акт за жилището, тъй като собственикът няма да може да го продава, ако не разполага с такъв сертификат. По този начин ще се повиши ангажираността на собствениците на сгради чрез стимули и санкции за изготвянето на технически паспорти на сградите.

В стратегията е предвидено до 2050 г. да бъдат обновени 60% от жилищния фонд в страната и близо 17% от нежилищния. Това ще доведе до спестяване на 7329 GWh енергия годишно.

Също така се предвижда разработване на пакетни решения, които са лесно приложими в сходни типове сгради. Идеята е да се изготвят проекти със задължителни мерки за обновяване например на панелни блокове, които са еднотипни в повечето райони.

В стратегията е записано още, че ще бъде намалено безвъзмездното финансиране на проекти за обновяване в многофамилните жилищни сгради. Освен това се предвижда осигуряване на възможности за нисколихвени или безлихвени кредити за собствениците на жилища при запазване на 100% грантов компонент в рамките на целеви социални политики.

В проекта е записано още, че мерките за повишаване на енрегийната ефективност на имотите ще се включва подмяна на врати, както и монтиране на сенници на прозорците. До сега в програмите за саниране, вратите и сенниците не бяха включени.

От анализът на жилищния фонд, който е представен в стратегията става ясно, че основният разход на енергия в имотите е разходът за отопление, който почти 80%. Прегледътна потреблението на енергия по енергоносителипоказва, че потреблението е небалансирано, със съществен дял на неекологични/евтини енергоносители. Топлинната енергия от централно топлоснабдяване представлява само 18%от общото потребление на енергия, електрическата енергия е 45%, а делът на твърдите горива е 36%.

The post Забраняват продажбата на имот без технически паспорт appeared first on Blagoevgrad.eu.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!