BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Доц.Ангел Кунчев: Училище ще се затваря при 10 на сто положителни с коронавирус

При 10% положителни за коронавирус случаи на децата от едно училище то ще бъде затворено. Това посочи пред Нова главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев, позовавайки се на документ, подготвен от Центъра по заразени и паразитни болести и здравно министерство.

При случай на заразен ученик, ще се започва с отделни класове, които ще минават на електронно обучение. „Ако станат повече от 3-4 класовете в едно средно училище, това е показател.”, каза доц.д-р Кунчев. Според него ако в едно училище с 1000 ученици се появят 10-15 заразени, самите родители ще спрат децата си независимо какво е предприела държавата. Главният държавен здравен инспектор коментира, че е абсурдно да плашим родителите с глоби, ако не вземат децата си със симптоми или, че ще има бараки без прозорци, в които да изчакват.

Във връзка с протестите на родители за носенето на маски доц. Кунчев посочи, че СЗО силно препоръчват носенето им от деца над 12 години, а под тази възраст е по желание. „Начинът на носене на маски в българските училищата е най-лекият в Европа”, каза доц.д-р Кунчев. Той даде за пример съседни наши страни, където се носят от влизането до излизането.

Той отрече слуховете, че държавата се готви да затвори училища края на следващия месец. По думите му ако е имало такова намерение, е трябвало да отложи с 2-3 седмици началото на учебната година. „Аз съм уплашен от нивото на разпространение на неверни новини, слухове и всякакви теории на конспирации. Прекалено много хора нямат критерии да отсяват вярно от невярно“, каза доц. д-р Кунчев. Той допълни, че заболеваемостта у нас е такава, че това не се налага. „На Балканите, заедно със Сърбия, сме с най-ниска заболеваемост. В Европа не съм проверявал, но бяхме на 19 място, мисля, че паднахме още надолу, защото започна втора вълна в някои страни“, обясни главният държавен здравен инспектор.

Той отрече и слуховете за затваряне на градовете и поставяне на КПП-а. „Дори чух, че са разтоварени на пристанището в Бургас и чакат да бъдат поставени. Не е вярно. Коя е тая държава, която ще иска да си провали икономиката, да спре социално-икономическия живот и с всички последици да плаща за безработица, хора, които нямат пари и така нататък? Не виждам смисъл в това“, заяви доц. Кунчев. Той обясни, че има разлика дали заболелите от един град са на едно място, или разпръснати. „Не мисля, че при каквато и да е заболеваемост, ще стигнем до затваряне на градове.”, подчерта доц. Кунчев.

Главният държавен здравен инспектор не пожела да направи прогноза за следващите месеци. „Не знам какво ни чака. Ако ни чака това, което става в момента в Европа, нищо добро няма да има.”, каза той.

Източник: blagoevgrad-news.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!