BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

В началото на ноември ще е готов първият участък от АМ „Европа“ между Драгоман и Сливница

В началото на ноември ще е готов участък от АМ „Европа“ между Драгоман и Сливница, което е близо половин година по-рано от предвиденото по договор. Строителните работи на 17-километровия участък са изпълнени на 95%, като очакванията са в първите дни на следващия месец да бъде пуснато движението по новоизградения участък. За улеснение на трафика към ГКПП „Калотина“ поетапно до момента беше пуснато двупосочно движението между 15-ти и 20-ти км и 21-ви и 25-ти км. Ако метеорологичните условия са добри до средата на октомври ще бъде завършена и отсечката от 25-ти до 29-ти километър.

Строителните дейности по модернизацията на 17 км от първокласния път I-8 Драгоман – Сливница /от км 15+500 до км 32+447,20/ започнаха през май миналата година. В участъка е изградено второ платно, а старото е реконструирано до магистрален габарит. Отсечката е с по две ленти за движение в посока и лента за аварийно спиране. Инвестицията е за 117,3 млн. лв. и е от републиканския бюджет. Изпълнител е „ГБС Инфраструктурно строителство“ и по договор срокът за изпълнение е април 2021 г.

В участъка има два нови пътни възела „Сливница 1“ и „Сливница 2“, които са с енергеофектовно осветление, както и 11 големи съоръжения – 5 подлеза, 5 надлеза и мост над р. Сливнишка при 30-ти км. Предвидени са и 7 площадки за отдих и принудително спиране и 14 бр. армонасипни стени.

Отсечката е част от основната трансевропейска транспортна мрежа. Трасето е по направлението Лондон – Будапеща – Белград – София – Пловдив – Истанбул – Калкута и е най-краткият път, свързващ Западна Европа с Близкия и Средния Изток. Участъкът ГКПП „Калотина” – София осигурява връзка към трансевропейски коридор „Ориент/Източно Средиземноморски”.

АМ „Европа“ между ГКПП „Калотина“ и Софийския околовръстен път е с дължина 48 км и трасето й е разделено на три части. Строителството на първите два участъка включва модернизация на съществуващия първокласен път I-8 между Калотина и Сливница. Участъкът от ГКПП „Калотина“ до Драгоман е с дължина 14,5 км и строителните дейности на него започнаха през февруари т. г. Другият участък от Сливница до връзката със Северната скоростна тангента е 16 км и ще преминава по ново трасе. В момента се изготвя техническият проект за отсечката.

The post В началото на ноември ще е готов първият участък от АМ „Европа“ между Драгоман и Сливница appeared first on Blagoevgrad.eu.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!