BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Благоевград се включва в национален протест

В социалната мрежа се организира протест под надслов “Долу ръцете от морето, планините, реките!”. Протестът е насрочен за 25 юни 2020 година, с начален час 18.30.

В Благоевград събитието ще се проведе на площад “България”, пред Ларго мол.

“На 25 юни ще се съберем на национален протест срещу продължаващото бетониране на Българското Черноморие и промените в Закона за биологичното разнообразие, подготвени от Нено Димов и допълнени от Валери Симеонов, които вече влизат на второ четене в Народното събрание. Нека ги спрем!

Леенето на бетон по морето, сечите на вековни гори, съсипването на реките и унищожаването на биологичното земеделие ще станат ежедневна практика, ако не излезем сега срещу ВСИЧКИ промени в закона касаещи екологичната мрежа Натура 2000:

Още 4 години няма да се приемат природозащитни цели на зоните от мрежата. Когато няма цели всяко инвестиционно намерение, както досега, ще бъде разрешавано от МОСВ.

Още 4 години МОСВ няма да определи превантивни мерки срещу унищожаването на животни, растения и местообитания. 13 години липсата на такива мерки доведоха до големи загуби на природата на нашите гори, реки, земеделски земи и Черноморското крайбрежие.

Ще се отмени ролята на учените, собствениците и гражданите в процеса по опазване на мрежата.

Ще се разпилее ценен ресурс за управление на защитените зони.

Предложенията са приети на първо четене, очаква се много скоро да бъдат гледани и на второ четене. Никое от становищата на гражданските организации и научните институции до сега не бе чуто.

Искането ни сега – всичко, което засяга Натура 2000, да се премахне от промените в Закона за биологичното разнообразие. Ако сме повече ще ни чуят – очаквайте скоро призив за внасяне на становища от граждани до Комисията по околна среда и води.

Долу ръцете от Закона за биологичното разнообразие! Долу ръцете от морето, планините, реките, горите!”, призоваха организаторите.

The post Благоевград се включва в национален протест appeared first on Blagoevgrad.eu.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!