BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

БАН чества днес 150 години от създаването си

e3a2df1e5b5fd492995538ab148d8a52

Продължават честванията по случай 150-годишнината от основаването на Българската академия на науките.

Кулминацията на поредицата от събития ще бъде концерт-спектакъл, който ще се състои тази вечер в Националния дворец на културата. На тържественото събитие ще присъства и президентът Румен Радев, който ще приветства учените по случай празника им.

На тази дата през 1869 година в румънския град Браила е учредено Българското книжовно дружество, чийто правоприемник е Българска академия на науките.

Председателят на най-голямата научна организация у нас академик Юлиян Ревалски изтъква ползите от науката:
„Без нея няма конкурентноспособна икономика, няма добро здравеопазване, няма национална сигурност – науката е неделима част от образованието“.

Карекин Есмарян е главен асистент към Института по физика на твърдото тяло към БАН. Научният му принос е свързан с разработката на покрития, които при контакт с вода и други течности остават напълно сухи.н Въпреки ниското заплащане младият учен е направил избор да остане в родината си:

„Моята лична мотивация е най-вече любовта към България и това, че ние сме се родили тук, а и тук са нашите семейство и приятели. Разбира се е трудно да се прави наука в условия на липса на обществена подкрепа, но мисля, че ще повишим съществено нивото на научните изследвания в България“.

По случай празника на учените днес музеите на БАН, както и Ботаническата градина ще работят с вход свободен за посетители./БНР

 

Източник: blagoevgrad-news.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!