BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Банско се възстановява от пандемията с редица мерки, но има нужда и от подкрепата на правителството

Банско понесе сериозен икономически удар заради пандемията, респективно безработицата в курорта е нараснала до 18 %, каза на пресконференция днес кметът Иван Кадев.

Градоначалника вече е поискал помощ от държавата в размер минимум 2 млн. лв., което е малка сума, на фона на нуждите на града, но е някакво начало, с което да започне възстановяването.

„Преминахме през два месеца на изпитание, Банско беше първият град, поставен под строга карантина, все още има хора, които се питат дали и защо бе необходимо затварянето на града. Животът в Банско претърпя кардинални промени”, каза Кадев.

Той обясни още, че общината е в трудно финансово положение. Има дълг от 8 млн. лв., което означава вноска от 100 000 лв. на месец. Допълни, че са направени постъпки за отлагане на плащанията, което да облекчи поне малко общинския бюджет.

Днес Банско е чисто и здраво, заради спазването на мерките и заради близостта на хората с планината, твърди кметът. Това е било доказано и с масовото тестване в Банско, Добринище и Места. В Банско са направени 2010 теста, от които 112 са показали наличие на антитела – тоест 5.57%. В цялата община са направени 2050 теста, които показали наличие на 115 резултата с антитела или 11%.

„Това доказа, че мерките трябва да продължат. Отварянето на града няма да отмени мерките, но пандемията се отразява тежко на бизнеса“, коментира Кадев.

По думите му предприети са редица мерки в подкрепа на бизнеса като временното намаляване на таксата за синя зона, на таксата за тротоарно право и общинските наеми, и на таксата за детските градини. Всички тези такси ще се заплащат на 50%, за да може гражданите да се възстановят финансово, а отстъпката от 5% от местните данъци и такси ще се запази до юни.

„Най-тежко е състоянието на туризма, с който се препитава по-голяма част от общината“, изтъкна Кадев. Според него част от хотелиерите са заявили готовност да отворят обектите си.

Кадев и екипът му бяха категорични и затова, че ще бъдат положени всички усилия, да се запази част от културната програма на града. Това ще е възможно разбира се, само за проявите, които се провеждат на открито и то под сериозни мерки за безопасност.

„По всяка вероятност, Джаз феста ще се състои, като обсъждаме, да бъдат включени само български изпълнители. Искаме да подкрепим българските артисти и изкуство и това е начина.“, каза още кметът. Като допълни, че поне още няколко събития ще има през лятото в Банско, но все още се обсъждат мерките, които да бъдат предприети, за да се предпазят хората.

От екипа на Кадев заявиха още, че работят в посока, да бъдат завършени всички инфраструктурни и важни за града проекти, до края на тази година, въпреки тежкото състояние и последствията от пандемията.

Източник: blagoevgrad-news.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!