BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Ягодите забавят остаряването на мозъка

ягоди

Естествена съставка, която се намира в ягодите, може да намали ефекта от остаряването на мозъка, установи ново изследване. Антиоксидантът физетин, след като е бил даден на лабораторни мишки, е успял да намали запада на менталната функция, който е предизвикан от напредването на възрастта, както и нивата на възпаление в техните тела. Физетинът се намира също така и в други растения като ябълки, лук и краставици.

Водещата авторка на изследването, д-р Памела Махер, която е ръководител на екипа, пояснява: “Различни компании включваха физетинът в множество здравословни продукти, но всъщност нямаше достатъчно научни данни за реалния му ефект върху здравето на хората. След като анализирахме резултатите от нашето изследване ние смятаме, че физетинът може да бъде много полезен в случаи на редица невродегенеративни болести и не само на Алцхаймер. Ние смятаме, че е необходимо да се започнат много по-сериозни изследвания в тази посока”.

При предишни изследвания в същата лаборатория екипите установиха, че физетинът може да изиграе положителна роля за намаляването на свързаното с възрастта намаляване на паметта.

“Мишките не са хора, разбира се. Но има достатъчно сходства, които ни карат да мислим, че физетинът заслужава много по-близък поглед от вниманието, което получаваше досега от научната общност.” На тестовите мишки е бил даван физетин в продължение на 7 месеца, като резултатите от приема са били сравнително анализирани спрямо резултатите на контролна група, която е приемала плацебо.

“След 10 месеца разликите между двете групи бяха наистина поразителни. Онези мишки, които бяха приемали физетин, на практика не страдаха от никакви свързани с възрастта дефицити”, допълва д-р Махер.

Psy Blog

 

Източник: blagoevgrad-news.com

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!