BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Цените на горивата отново тръгват нагоре

Цените на горивата отново тръгват нагоре. Прогнозата на експерти е до края на годината бензинът и дизелът да поскъпнат. Цената за литър се очаква да достигне до близо 2 лева.

В момента най-търсеното гориво – бензин А95 се продава средно за 1,70 лева за литър. Преди година цената е била с около 50 стотинки по-висока или казано по друг начин – средно 2,24 лева за литър. Традиционно през летните месеци цената на горивото се покачва. И тази година експертите очакват това да се случи, но са категорични, няма да се стигне до толкова скъп бензин и дизел колкото миналата година.

Пандемията повлия и на горивото. По време на извънредното положение цените тръгнаха надолу и достигнаха нива, които у нас не бяхме виждали от години, предаде Нова телевизия.

Само за последната седмица литър бензин А95 се е оскъпил с 2 стотинки, дизелът – с 1. Миналата година по това време литър бензин А 95 е струвал 2,24 лева. А литър дизел е 2,30 лв. Сега до такива цени няма да се стигне, категорични са експертите. Но със сигурност, казват те, повишение ще има. „Очакваме плавно покачване до 1,80-1,85 лева за двата вида горива. Те са почти едно до друго. До края годината очакваме повишаване на горивата до 2 лв. не повече”, коментира Георги Тенев, юрист на на Асоциацията на търговците на горива.

Причината – вече се забелязвало покачване в цената и на суровото гориво. А това не е единственият, но пък е основният елемент, формиращ крайната цена.

The post Цените на горивата отново тръгват нагоре

appeared first on Blagoevgrad.eu.

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!