Facebook

Хотелиери и ресторантьори искат по-ниско ДДС и регламентиране на бакшиша

980x551_1579542639

Хотелиери и ресторантьори искат ДДС-то им да падне на 5 %, а бакшишът да се регламентира. Те обявиха стачна готовност, ако исканията им не бъдат удовлетворени.

Представители на туристическият бранш от 35 български града се събраха във Велико Търново, за да обсъдят искането на хотелиерите.

До седмица ще бъде внесена декларация до НАП, Народното събрание, финансовото министерство, след което започват стачни действия. Те ще бъдат изразени символично под формата на облечени в жълти жилетки бармани и сервитьори.

„Искаме отмяна на наредбата на НАП за запечатване на заведения при открити нередности като крайна и репресивна мярка. Искаме категоризация на всички обекти, които работят като топла точка и въвеждане на лимит за издаване на разрешителни на нови обекти”, каза председателят на БХРА Вени Петрова.

Икономията щяла да отиде за повишаване заплатите на обслужващият персонал. Браншът настоява и за легализирането на бакшиша. По закон, ако наличността на оборота в сервитьора не съответства на регистрираното в касовия апарат – следва глоба. В разгара на сезона и ежедневно на ръба на закона са хотелиери и ресторантьори в зимния ни курорт Банско.

А клиентите дори и не подозират, че давайки бакшиш излагат на риск заведението, което посещават.

 

 

Източник: NOVA

Източник: blagoevgrad-news.com

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!