BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Остър дефицит на кадри в навечерието на зимния сезон в Банско

Заради липса на желаещи да работят в сферата на услугите, по-малко от месец преди старта на сезона, хотелите трудно попълват екипите си, като за поредна година търсят кадри от трети страни.

Всяка година около 5000 работни места се разкриват в сферата на туризма в Банско. Основно заради ниското заплащане желаещи да започнат работа липсват, а хотелиери са принудени да наемат хора от Украйна, Молдова и Русия, информира БНТ.

“Най-големият проблем, който идва оттам, е че те идват първо неподготвени, а второ са небългароговорящи, което също ни създава големи трудности. Максимумът, за който ние можем да ги наемем, е 3 месеца, така че ние ги наемаме, от тях губим един месец за обучение да ги обучим горе-долу да свикнат, това, което искаме да бъдат и остават около 60 дни, в които да работят пълноценно”, коментира Димитър Илиев, управител на ваканционен комплекс в Банско.

За разлика от хотелските комплекси, в много от механите в Банско успяват да задържат персонала си целогодишно.

Хотелиерите и ресторантьорите в Банско очакват тази година туристите основно да са от съседни балкански държави и Израел. Надяват се сезонът да бъде по-добър от миналогодишния.

The post Остър дефицит на кадри в навечерието на зимния сезон в Банско appeared first on Blagoevgrad.eu.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!