BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Община Благоевград е стопила дълговете си с 12 млн.лв. за 7 месеца

Отчет за финансовото състояние на община Благоевград след пандемията, свършеното за последните 7 месеца и планове за нови проекти, представи пред журналисти днес кметът Румен Томов  заедно със заместниците му.

Стана ясно, че дългът на Общината е стопен с около 12 млн. лв. за времето от началото на управлението им, което започна през ноември миналата година.  Ясен Попвасилев, който отговаря за финансовия ресор обясни, че с оптимизация на разходите са успели дори, да спестяват по 1 млн. лв. на месец.

В града вече работи германската фирма Otto Bock, като предстои и  разширяване на базата им, както и назначаване на още хора. Томов обясни още, следващата седмица има поредна среща с инвеститорите, които ще отварят фабрика за хранителни продукти, но в момента изчакват разрешителни от  Министерство на земеделието.

Към месец ноември 2019 година,  задълженията  към доставчици са били над 15 млн. лв., по
проекти – 1 млн лв., заеми към ОББ и Общинска банка – 8 млн., както и задължение  към РИОСВ за
8 804 000 лв., което е свързано с извозването на отпадъци и което бе широко коментирано в социалните мрежи, през последните дни, обясни Томов.

Стана ясно още, че в общината  са постъпили и по-малко приходи, в сравнение с миналата година, 4 300 000 лв. са приходите до края на април.

Въпреки затрудненията, екипа заяви, че  не е имало забавяне на  заплатите на служителите, като всички възнаграждения са изплатени навреме.

В „заслужена почивка“ са освободени служители в пенсионна възраст, каза кметът Томов, обяснявайки, че според него това дава път на млади кадри.

Предстоят  6 конкурса  за директори на детски градини, след като  досегашните се пенсионират, нови ръководители след конкурси  ще имат и Регионалната библиотека, Регионалният исторически музей и Центърът за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград.

193 403 лв. са похарчени за предпазни средства, костюми, дезинфектанти, дезинфекция на улици,
кислородна инсталация, термокамери, храна на хора в нужда във връзка с пандемията. Даренията  пък са в размер на  15 000 лв.

Новите проекти са свързани с  благоустрояването на улици  осветление в селата и кварталите на
Благоевград,  ще се рекултивира и депото, което работи от 1-ви май, каза Томов.

6 902 000 лв. са задълженията към доставчици по проектите, подети в предното управление, от които над 5 млн. са просрочени. Ако тези  задължения ги нямаше, нямаше да имаме проблем с изплащането на кредитите, каза  Ясен Попвасилев.

Кметът Томов каза още, че са ускорили значително придвижването на преписки и допълни, че се издават  около 20 разрешителни за строеж на месец.

Планира се  изпълнение на  целия проект по изграждането на зелени пояси в града, както и реконструкция на бул. „Св. св. Кирил и Методий“.
В селата ще започнат проекти свързани с  водоснабдяванете, предвиждат се и над 4 млн. лв.
за реконструиране на  улици.

Заместник кметът по строителството Евгени Терзиев обясни, че се работи по идея  17 общински имота в града да  се предоставят на строителни фирми за строежи срещу обезщетение  в няколко района на града, които след това да се използват,  за нуждите н общината. Някои от тях да бъдат давани като обещетение срещи отчуждаване на имоти на места, свързани с инвестиционни намерения на общината, други като общински жилища за нуждаещи се.

Във връзка със сигналите за  строителство в парк Бачиново, Ловния дом и градинки, за които внесоха питане и съветниците от ГЕРБ,  кметът бе категоричен, че няма основание за подобни притеснения. Има внесена една преписка с подобно намерение за района на Ловния дом, но тя все още не е разгледана.

Заместник кметът по сигурността Любен Милев пък се включи по темата с  парк „Македония“ и всички клубове,  ползващи сгради там. Той заяви, че за момента те трябва да  бъдат освободени,  защото сградите според РДНСК са с „неясен статут“ , водят се работилници и гаражи, което означава, че според институциите е невъзможно да  тренират деца в тях.
Проектът за реконструкция на приюта за бездомни животни е рестартиран, каза още Милев. Той е от 2012 г., но не е реализиран.

Зам.кметът по културата Василиса Павлова също се включи в пресконференцията и заяви, че са подготвени тържества за 24-и май, но  културният календар ще бъде променен, заради условията, в които ни поставя пандемията. Събития на открито ще има, но ще се планират, като се съобразят изцяло с мерките, които налага МЗ. Павлова каза още, че детските градини и ясли отварят врати на 26 май, отново при спазванене на всички противоепидемични мерки. Разчита се и на отговорността на родителите, които да преценя, т кога децата да посещават детските заведения, съобразявайки се със здравословното им състояние.

В края на срещата, Томов коментира за пореден път и темата с медиите, като заяви,  че няма да позволи да бъде „изнудван“ и че въпреки „грозните инсинуации на някои медии“, той няма да промени мнението си.  Смята обаче, да потърси отговорност от тези, които според него са преминали границата на допустимото и са засегнали семейството му.

„Още в началото на мандата заявих, че можете да ме разпъвате на кръст, но това да става с факти и аргументи, тогава когато наистина имате причина. Когато се разпространяват лъжи обаче, това е друго. Уважавам медиите, но ще потърся отговорност от тези, които умишлено подвеждат хората.“, каза още той.
Засегната бе и темата с  фалшивите профили във Фейсбук, които по думите на Томов,  се опитват да му подронят имиджа и умишлено се опитват, да го дискредитират, заявявайки, че това няма да има очаквания от „авторите“ ефект.  Намекна и, че вече има яснота кой ги използва и с каква цел, но не уточни с подробности.

 

Източник: blagoevgrad-news.com

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!