BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Извозват 111 чужди туристи от Банско

На извънреден брифинг в Министерския съвет министърът на туризма Николина Ангелкова даде подробна информация за броя чуждестранни туристи у нас, на които българската държава оказва спешна помощ да отпътуват към страните си, както и на българските туристи зад граница, чието завръщане е затруднено от пандемията с коронавируса.

Към днешна дата според системата ЕСТИ общият брой на българските и чуждестранните туристи в местата за настаняване у нас е 2006. В Боровец има 25 туристи – 21 английски и утре им предстои заминаване с чартър. Остават 3-ма от Сърбия и 1 австриец, които също ще си тръгнат. В Пампорово са 16 души (1 от Румъния, 4-ма от Русия, двама от Хърватия).

В Банско, който е под карантина, са най-много – 111. Тази сутрин рано си тръгнаха 46 британски туристи, утре още 29-ма техни сънародници, стана ясно от думите й. Като цяло всички британски туристи, които са били по курортите, напускат страната с чартъри – утре още 34 от Банско и 21 от Боровец.

Получихме информация и за руските граждани, които трябваше да отпътуват утре, че 66 души, които са били в Банско, има вероятност да не бъдат качени на самолет с други пътници, защото градът е под карантина и ще се изложи на риск здравето им. Проведохме разговор с руския посланик, на когото много благодаря. Той пое ангажимент това да се случи с отделен чартър утре или в най-близко време. Поддържаме контакт да не се допусне по-дълъг престой на руските туристи. Във връзка сме и с хотелите в Банско, където са настанени руските туристи, така че да бъдат настанени в един хотел до осигуряване на отделен чартър от Руската федерация, информира министър Ангелкова .

По отношение на българските граждани, които в момента са на организирани туристически посещения в чужбина, тя припомни, че няколко пъти е подчертавала колко безотговорно е подобно поведение – както на туроператорите, които организират почивки в такъв момент, така и на тези, които ги предприемат. Има много индивидуални почивки през онлайн платформите, но тяхната бройка е трудно да се каже, ако не се свържат с посолствата ни, подчерта ресорният министър.

Тя посочи и конкретни цифри за българските туристи зад граница към момента – общо 47 с организирано пътуване – в Куба, Мексико, Аржентина, Занзибар, Великденските острови, като според туроператорите единствената проблемна дестинация е Буенос Айрес заради ограничените полети.

Министър Ангелкова призова отново туроператорите за отговорност, защото всеки сам е поел риска да замине на такава почивка. За Буенос Айрес летят турски авиолинии. Но е редно туроператорът или почиващите да си заплатят допълнителните разходи, за да може да се приберат с турските авиолинии, а след това да се възстановяват средствата от съответната авиокомпания, която организира пътуванията.

Прогнозите, които имаме заедно с колегите от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, са до края на тази седмица руските граждани да бъдат превозени. По-късно в координация с  руското посолство ще имаме информация за допълнителния чартър специално за туристите от Банско, поясни още министърът.

Що се отнася до българските туристи в Малта, тя съобщи, че според получените данни това основно са индивидуални туристи, направили резервации през Букинг и отишли там с различна цели. Поддържаме връзка с посолството ни, което е акредитирано за Малта, за индивидуален контакт с тях. Няма да оставим нашите съграждани да не могат да се приберат и пак апелирам към отговорно поведение в тази тежка ситуация, категорична бе министър Ангелкова.

Буквално нямаме туризъм, спадът е драстичен, но това е нормално предвид безпрецедентната ситуация с коронавируса, изказа съжалението си министърът. От общо 2006 туристи, 961 са чуждите граждани в цялата страна, нощували в местата за настаняване по последни данни.

The post Извозват 111 чужди туристи от Банско

appeared first on Blagoevgrad.eu.

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!