BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Заден ход на ГЕРБ: Няма да има месечни надбавки за всички 1 250 000 деца в България догодина

 

 

Няма да има месечни надбавки за всички 1 250 000 деца в България догодина. Управляващата партия ГЕРБ се отказва от намерението си за плащане на детски надбавки на всички деца и върна подоходният критерий. Спестените 205 млн. лв. ще отидат за обещаното от премиера Бойко Борисов допълнително увеличение на заплатите в МВР с още 5%, както и частично ще покрият обявеният от здравния министър ангажимент за 600 лв. добавка към заплатата за всички лекари.

 

Това става известно от промени в проектозакона за държавния бюджет за 2021 година, внесени между първо и второ четене от депутати от ГЕРБ, начело с председателката на парламентарната група Даниела Дариткова и шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова, съобщи „Медиапул“.

 

„При широкото обществено обсъждане на предложението за отпадане на подоходния критерий при изплащане на помощите за деца ясно се очерта НЕОДОБРЕНИЕ. Основният аргумент е, че мярката не е фокусирана към семейства с по-ниски доходи, за които тези помощи биха били от по-голямо значение. Представители на семейства с по-високи доходи дефинираха мярката като обида към тях и като антисоциална политика“, пишат в мотивите си депутатите.

 

По данни на Министерството на финансите през 2020 г. надбавки получават към 570 000 деца от общо 1 250 000. Разширяването на помощта за около 680 000 деца щеше да струва допълнително на бюджета 390 млн. лв. за 2021 г. Сега ГЕРБ предлага бюджетът да спести част от средствата – 205 млн. лв., като същевременно вдигне размера на плащането и месечния доход на семейството, при който то се полага.

 

Според новата идея размерът на помощта се увеличава „значително“. За едно дете в семейството тя ще стане 50 лв. от началото на 2021 г., при 40 лв. досега. За семейство с две деца плащането става 110 лв. при 90 лв. в момента. Семейните помощи за три деца ще нараснат от 135 лв. на 165 лв., за четири – от 145 лв. ще станат 185 лв. и т. н.

 

Завишава се и доходът за получаване на детските. Пълният размер на добавките ще получават семейства, в които доходите на човек са до 510 лв. (при 410 лв. в момента), гласи предложението. 80% от помощта пък ще се полага при официален доход между 510 лв. и 650 лв. на човек (410 – 510 лв. сега).

 

От спестените 205 млн. лв. 77 милиона ще бъдат пренасочени за обещаното от премиера Бойко Борисов допълнително повишение на заплатите в МВР с още 5% над заложеното в проекта на финансовото министерство увеличение с 10%, става известно от мотивите на депутатите.

 

Останалите средства ще подпомогнат частично отделянето на необходимата сума за поредната обявена от правителството мярка за борба с пандемията – добавка към заплатата на всеки лекар от 600 лв. на месец, на сестрите – 360 лв., а на санитарите – 120 лв.

 

 

 

Първоначално социалният министър Деница Сачева предложи всички родители, без оглед на доходите, да получават детски надбавки. Управляващите сега мотивират връщането на подоходния критерий с обществено недоволство, че мярката не е фокусирана към семейства с по-ниски доходи, за които тези надбавки биха били от по-голяма помощ. Така в хазната ще бъдат спестени около 204,8 млн. лв., които ще отидат за надбавки за медиците и на служителите на МВР.

 

 

 

Ще остане постоянна добавката от 600 лева месечно през следващата година за лекарите в болниците за периода на извънредната епидемична обстановка. За медицинските сестри допълнителното възнаграждение ще е в размер на 360 лв., а за санитарите има 120 лв. допълнителна надбавка. За това към бюджета на здравната каса ще бъдат дадени още 237 млн. лв. за следващата година.

 

 

 

За добавка към заплатите на служителите на МВР са предвидени допълнителни 77,5 млн. лв. За увеличение на възнагражденията на тези, които са в сектора за противодействие на престъпността са заделени 47,6 млн., за граничните полицаи – 10,9 млн. лв., за пожарникарите се дават още 13,3 млн. лв., а за развитие на системата на МВР се отпускат малко над 5 млн. лв.Епицентър

Източник: blagoevgrad-news.com

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!