BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Братко мой, отиваш и оправяш тези недомислици!

Здравният министър се прочу с най-гъвкавите забрани на света – вечер ги налага, сутринта ги отменя

Помните ли кога трябваше да ядем бонбоните с маски? От 1 до 2 юни. Странният казус се появи из заповедите на здравния министър, писани в празничните дни около 24 май. Писани и пренаписвани, заповедите на министъра по правило се появяват в края на деня, често влизат в сила веднага, а на следващия ден може да са станали на пух и прах под напора на нечий неудовлетворен интерес. Те са ужким на министъра, зад тях трябва да стои колективният ум на НОЩ, но техен предвестник често е лично разпореждане на Борисов. „Да отварят!“, нарежда накрак премиерът за фитнесите. „Махнете ги!“ – за термокамерите в моловете. Борисов ни слага задължителни маски, той ги и отменя. В тази пиеса за премиер и щаб логиката на действието понякога съвсем се губеше не само за потърпевшите граждани, но и за главните действащи лица, пише вестник Сега.

Така в България дискотеките са разрешени, но спа процедурите – не. До вчера трябваше да стоиш под карантина, ако идваш от държави с напълно контролиран вирус като Исландия, Норвегия и Швейцария, но можеш да шеташ из цялата страна, ако идваш от засегнатата в пъти повече Нидерландия. Колкото повече отпускаме юздите на извънредната обстановка, толкова по-динамично става положението със заповедите на Ананиев, та ако човек погледне сега рубриката с новини на МЗ, не може да смогне на взаимно отричащите се заглавия.

„Не искате да седнете над заповедта, да прочетете малко и да направите това, което трябва“, държи конско на министрите си премиерът, когато ресторантьори се жалват, че човек не може ходи на ресторант с маска. На фона на подхилквания зад кадър Борисов във видимо добро настроение нарежда: „Колко пъти помолих! Изчетете ред по ред и си представете как изглежда това. Ето – Караниколов има рожден ден. Ако бонбоните ги приемем за ястие, можете да свалите маските. И те моля след това, братко мой, отиваш и оправяш тези недомислици. Защото

 

всеки ден някъде на някой човек ние му създаваме проблем

 

с нещо недомислено. И ако тук имате редкия шанс да мога да го разпоредя веднага да се случи, на друго място ще се чудят какво да направят и как да го направят“. Министрите свалят маските и посягат към бонбоните, а министърът на туризма Николина Ангелкова вмъква една думичка в указанията, така че маските в ресторантите да станат задължителни САМО за персонала. Но, уви, нещата рядко се оправят просто с една дума.

За радостни събития доскоро имаше друго бродещо от заповед на заповед ограничение – събирането на повече от 10 души на едно място. То, както може да се очаква, беше непоклатимо в извънредното положение, но на 13 май две абитуриентки успяха за нула време да убедят премиера да разреши на випуска изпращане. С това се сложи началото на толкова гъвкавост по този въпрос, че логиката на мярката съвсем се заплете. На 20 май здравният министър удължи до 14 юни забраната за всякакви организирани събирания на повече от 10 души. На 26 май без обяснения я отмени. На 12 юни обаче пак я въведе – от 15 до 30 юни. На 13 юни я отмени. Така или иначе сватбарите отдавна му отпуснаха края и не четат заповеди. Но груповите събирания бяха в основата на първия клъстер от случаи на коронавирус у нас, продължават да сеят проблеми и сега.

Обясненията в повечето случаи липсват – сякаш публиката не е дорасла да ги разбере. На нея й стига да знае, че зад кулисите много хора „работят, смятат и уточняват“, както често ни уверява премиерът. Несъмнено е така. Докато някой не почука на

 

винаги отворената премиерска врата

 

Да вземем последните четири заповеди на здравния министър, писани за втория епизод на извънредната обстановка. Бяха обнародвани вечерта в петък, 12 юни. Мастилото по тях още не бе засъхнало, когато заваляха нови заповеди. Първо Българската асоциация на заведенията се похвали след „спешен разговор с премиера“, че нощните клубове, пиано баровете и дискотеките се отварят от 15 юни. Забраната била техническа грешка. После падна и карантината за пристигащи от Нидерландия, и тя сигурно въведена „по техническа грешка“.

Задължителната карантина за пристигащите от чужбина е една от упоритите мистерии на извънредното положение. В нея държави попадат и отпадат, без задължително пътуващите да могат да се ориентират на какъв принцип се вземат решенията. От 1 юни напр. карантината остана за Великобритания, Швеция, Белгия, Ирландия, Португалия, Испания, Малта, Италия, както и за всички трети страни с изключение на Сърбия и Северна Македония. След като случаите в Македония започнаха да се увеличават, тя разбираемо отпадна от изключенията, но пък без обяснения там се появиха Черна гора и Босна и Херцеговина. На 12 юни задължителната карантина отпадна за Ирландия, Испания, Малта и Италия, но се въведе за Нидерландия. На 13 юни Нидерландия бе извадена от списъка, все така без обяснения.

Донякъде тези решения се обясняват със статистиката на заразените в другите страни, както би следвало да бъде. Но само донякъде. Нашата политика прилича на естонската – Естония поставя под карантина влизащите от страни, където в последните 14 дни има над 15 заразени на 100 000 души население. Към 12 юни на този критерий отговарят Португалия (42.3 заразени на 100 000), Швеция (124.4), Великобритания (32.8), Белгия (16.1). Нидерландия е на ръба с 13.4, но въпреки това попада в първата заповед. Полша пък е по-зле – с 14.2 заразени на 100 000, но за нея няма карантина (по това време у нас заразените са 8.6 на 100 000).

Откакто започна голямото разхлабване,

 

група държави тихо си стояха забравени в заповедите

 

до оня ден, когато поредната промяна ги осветли, че са там. За Исландия, Норвегия, Швейцария, Лихтенщайн, Сан Марино, Андора, Монако и Ватикан карантината отпадна едва на 18 юни. Сигурно от грижа за самите чужденци, защото случаите на коронавирус при тях са в пъти по-малко от нашите.

Когато на 15 май премиерът прие представители на търговските комплекси и им обеща да ги отвори, те поискаха предвидимост, за да могат да планират работата си поне за седмица напред. „Имай предвид, че това, което го правя аз, след няколко дена го правят в Австрия и Германия, оказа се, че ние сме най-гъвкави и бързи. Ако имаше човек на света, който да може да ти отговори на този въпрос, знаеш ли колко от проблемите щяха да изчезнат днес?“, обяснява свойски на присъстваща дама премиерът. Но вместо да се хвалим, че има по-зле от нас – на фона на Борис Джонсън и Доналд Тръмп това не е трудно, трябва да се оглеждаме и сред по-добрите от нас. Ето как Естония е решила въпроса с пътуванията – там на самоизолация подлежат всички, които са пребивавали поне 14 дни преди пристигането си в страна с над 15 заразени на 100 000 души в последните 14 дни. Списъкът на тези страни се актуализира всеки петък и важи за следващата седмица. Пак е гъвкаво и бързо, но и предсказуемо. Но пък има един основен за нашата власт недостатък – не държи в шах населението.

Източник: blagoevgrad-news.com

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!