BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Божков осъди държавата заради „Еврофутбол“

Шефът на охраната на хазартния бос е арестуван заради снимка на прокурор

Бизнесменът Васил Божков, който пребивава в Дубай, се похвали тази сутрин, че е осъдил Държавната комисия по хазарта заради отнетия лиценз на „Еврофутбол“. „Хунтата съсипа българска компания на четвърт век, а хиляди служители и партньори на EUROFOOTBALL

 останаха без работа и доходи.  Отговорността за това носи основно Владислав Иванов Горанов и пряко подчинените му ДКХ и НАП“, написа Божков на страницата си във Фейсбук.  Той коментира, че „с решението си съдът показа, че отнемането на лиценза на „Еврофутбол“ е напълно незаконосъобразен акт, и за пореден път изобличи методите за държавен грабеж“.

 

Да припомним какви са фактите.

Пунктовете за спортни залагания на „Еврофутбол“ бяха затворени, след като на 14 февруари Държавната комисия по хазарт (ДКХ) връчи на компанията акт за 328.9 млн. лв., а на 25 март взе решение да й отнеме лиценза за срок от 3 месеца. От ДКХ обявиха, че дружеството има големи задължения за периода 18 декември 2014 – 31 декември 2019 г. в размер на над 261.1 млн. лв. държавни такси плюс над 67.7 млн. лв. лихви.

„Еврофутбол“ обжалва отнемането на лиценза пред Административен съд – София град. Сега става ясно, че на 1 юли съдът се е произнесъл и отменя решението на ДКХ от 25 март 2020 г., с което се отнема лицензът на компанията за три месеца. Успоредно с това дело фирмата на Божков води и друг съдебен спор –  за начислените такси и лихви за близо 329 млн. лева.

 

СЪДЕБНОТО РЕШЕНИЕ

Причината за обрата с лиценза са гафове, допуснати от комисията в процедурата. Тъй като „Еврофутбол“ оспорва акта за дължими такси и лихви, ДКХ не е имала право да отнеме разрешителното на компанията заради неплатени задължения – вземанията не са окончателно установени с влязъл в сила административен акт,  смята съдът. Освен това се оказва, че хазартната комисия сама е предложила на „Еврофутбол“ да представи обезпечение за спорните задължения и компанията го е направила, а лицензът й все пак е бил отнет.

Ето защо съдебният състав е уважил жалбата на компанията на Васил Божков срещу отнемането на лиценза и отменя решението на ДКХ. Комисията може да пристъпи към повторно отнемане на лиценза, ако спечели другия съдебен казус – за дължимите държавни  такси и лихви, които „Еврофутбол“ оспорва, гласи решението. То обаче не е окончателно и може да бъде оспорено в 14-дневен срок. Засега не е ясно как ще реагира Комисията по хазарта.

 

БОСЪТ

Васил Божков се намира в Дубай. Той напусна България в началото на годината, след като стана мишена на прокуратурата. В рамките на няколко месеца хазартният бизнесмен получи 18 обвинения в различни тежки престъпления. Хазартната му империя, градена десетилетия, рухна, след като стана ясно, че фирмите, организатори на лотарийни игри и на залагания, са тълкувал Закона за хазарта и са прилагали облекчен режим на облагане, спестявайки си стотици милиони левове.  Божков неизменно настоява, че не е нарушавал закона. Наред с това обаче в последните седмици твърди, че е давал подкупи на най-високо равнище, за да получава добро отношение към бизнеса си. Твърденията си придружава с различни „доказателства“ – като разменени есемеси, комикси и извлечения от банкови сметки.

 

ПРОКУРОРСКА КОНТРААТАКА

Точно в момента, в който Божков обяви за съдебното решение, прокуратурата и тежковъоръжени лица започнаха масирани операции в София срещ негови приближени.

Екипи на полицията, Бюрото за защита към главния прокурор, а и прокурори от Специализираната прокуратура са влезли в къща на ул. „Бяла черква“ №1 в квартал „Симеоново“. Там е задържан бивш служител на МВР, който се е грижил за охраната на обвиняемия и укриващ се в ОАЕ бизнесмен Васил Божков, обяви БНТ. Атакуван е и офис на охранителна фирма на ул. „Черковна“ №38.

По неофициална информация акцията има връзка с проследяването и заснемането на един от наблюдаващите прокурори по разследванията срещу Божков. Преди седмица бизнесменът пусна снимка на зам.-шефа на спецпрокуратурата Ангел Кънев как излиза от сградата на НАП.

Днес, 3 юли 2020 г., Специализираната прокуратура извършва действия по разследването за събиране на доказателства във връзка с текущото разследване за извършени криминални престъпления от обвиняемия В. Б., обяви по-късно официално държавното обвинение. Провеждали се претърсвания на адреси на територията на София и град Сандански, в т.ч. в офисите на търговско дружество, свързано с В.Б., с цел да бъдат иззети веществени доказателства, относими към предмета на делото.

 

 

Източник:segabg.com

Източник: blagoevgrad-news.com

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!