BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Бобоков показа СМС и с Борисов за либийския танкер

За прокуратурата подобна кореспонденция с президентския съветник е търговия с влияние, а с премиера – не

Пламен Бобоков показа, че е имал кореспонденция и с Бойко Борисов за скандала с либийския танкер „Бадр“. В ефира на Би Ти Ви той показа как е писал смс на премиера на 19 март 2019 г., че България има голям проблем с кораба и че ще стане голям международен скандал. Веднага след това той се срещнал с Борисов, който взел мерки, обадил се на либийския си колега и дори се видял с него.

Тази кореспонденция беше спестена от прокуратурата, която в същото време обаче охотно пуска в публичното пространство тази на Бобоков с президентския съветник Пламен Узунов, включително и за либийския танкер. И докато разговорите между Бобоков и Узунов според прокуратурата са търговия с влияние, то тези с Борисов не само, че не се определят по някакъв начин, но дори не се и показват.

Бобоков обяви, че е искал да помогне на държавата и на собствения си бизнес със случая с либийския танкер. Той изрази недоумението си как никой в България не иска да разследва мафията, която се опитва вече 2 години да превземе въпросният морски съд.

„Какво лошо съм направил аз, като съм се опитал да спася България от огромен международен скандал“, коментира Пламен Бобоков и уточни, че интересът му бил инспириран от негови бизнес интереси в Либия. Текстът на изпратеното от него съобщение до премиера гласи: „Добро утро, бос! Задава се голям проблем с Либия, моля те да се видим за 10 минути и ти ще си прецениш. Въпросът е много сериозен“. Борисов му отговорил: „за какво става дума“. Бобоков написал: „за кораба“ и Борисов веднага го приел.

btvnovinite

Бизнесменът уточни, че наричал Борисов „бос“, защото бил „бос“ на държавата, бил началника. „Очевидно се познаваме отдавна“, допълни Пламен Бобоков, но каза още, че с премиера не били близки.

Той потвърди, че всичко, което прокуратурата е показала като негова кореспонденция с Пламен Узунов е истина, и той не вижда никакъв проблем в нея. Бобоков натърти, че за разлика от на премиера, то той няма телефонния номер на президента. 

Той обясни, че е предоставил телефона си на прокуратурата доброволно още на 28 май и потвърди достоверността на чатовете, но допълни, че не вижда нищо позорно в това да си общува с държавната администрация. Бизнесменът бе категоричен, че всичко в държавата се случва „с връзки“, но отрече да е „кадрувал“. По думите му, той просто е препоръчвал най-добрите хора.

„Впрягането на всички възможни канали за масово втълпяване, в основата, на което е прокуратурата. Не съм очаквал подобно поведение от държавен орган, който трябва да спазва законността в България. Изцепките на прокуратурата са в стил „Боливуд продъкшън“. Ние нямаме нищо общо с италиански боклуци и такъв внос. Ние внасяме само скрап“, заяви Бобоков и добави: „От 20 години имаме рециклиращ завод, а от 10 имаме три такива завода. Боклуците в Червен бряг не са наши. Това е абсурдно. Естествено, че може да намериш всякакви видове отпадъци. Това какво общо има с нас. Ние имаме 5,5 процента отпадък и те се предават за по-нататъшна утилизация по всички закони“. Той все пак каза, че самият той не се занимава с тази тема, както и че от няколко години насам дават боклука на фирми, които да се оправят с него в България.

Той каза още, че от 66 тома с доказателства на държавното обвинение, в 64 тома никъде не се споменава неговото име.

„В другите два тома са свидетелски показания. Истината е, че брат ми като изпълнителен директор е разписвал документи и договори, но те са съобразени с европейското и българско доказателство. Той е задържан в изключително тежки условия и не се проявява никакъв хуманизъм към човек, който 28 години е правил бизнес в България. Веднъж го видях в съда и отвреме навреме ми звъни по стационарен телефон. Липсата на доказателства срещу нас е причината за тази истерия в прокуратурата. Чатове, снимки – всичко това е насочено да втълпява какви черни и лоши хора са Бобокови“, каза бизнесменът.

„Тези хора не могат да ни хванат, защото не зависим от държавни поръчки. 1 процент от нашия бизнес са държавни поръчки. Корупцията е там, където са държавните поръчки. Не е в експортния бизнес, какъвто е нашият. Бизнесът на „Монбат“ е 220 милиона евро с 25 милиона евро брутна печалба годишно. Кой би рискувал такъв бизнес заради едни 600 000 евро“, попита риторично Бобоков.

Освен това той обяви, че Монбат изнася акумулатори за 74 държава, а пък Приста ойл за 53 страни масла.

Източник: blagoevgrad-news.com

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!