BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Археологическите проучвания на Хераклея Синтика продължават до 27 юли

С финансирането, осигурено от община Петрич, археологическите проучвания на Хераклея Синтика, които започнаха на 6 юли, ще продължат до 27 юли.

Това каза за Радио Благоевград доцент Людмил Вагалински, директор на НАИМ – БАН и ръководител на археологическите разкопки.

„Очакваме финансиране от Министерство на културата. Надявам се то да се получи преди да приключим сега разкопките, но това е само надежда. Може да се наложи да прекъснем за известно време и да продължим през месец август. Към момента не сме сигурни, че проектът, който сме подали към Министерство на културата, е одобрен. Първата седмица от разкопките беше успешна. Проучваме западната част на централния площад на Хераклея Синтика. Открити са две скулптури. Едната е мраморен торс на бял мъж, дали е на Аполон или Ефеб, в момента не мога да преценя, както и долна половина от скулптура – най-вероятно на богинята Артемида – също беше една от находките, както и множество бронзови монети. Надявам се до края на юли да изпълним програмата максисум и да имаме по-добра информация за западната половина на площада, а с това и на форума като цяло“, каза още доцент Вагалински.

The post Археологическите проучвания на Хераклея Синтика продължават до 27 юли

appeared first on Blagoevgrad.eu.

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!