BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Апелативна прокуратура – Варна с последни данни за 25-те контейнера с боклук от Италия

4188961_80728512_big

 

Досъдебното производство на Районната прокуратура във Варна за 25-те контейнера от Италия, съдържащи отпадъци, е взето на специален надзор от Апелативната прокуратура във Варна.

Това се случи в изпълнение на разпореждане на главния прокурор на Прокуратурата на Република България Иван Гешев досъдебни производства за престъпления, свързани с управлението на отпадъци не по установения ред и пренасянето им през границите на страната съгласно изискванията на Закона за управление на отпадъците и Закона за околната среда и водите, да бъдат взети на специален надзор. Апелативният прокурор на Варна определи надзорен прокурор от Апелативната прокуратура, който ще оказва методическа помощ и ще следи за срочното и качественото изпълнение.

 

Досъдебно производство по член 353г, ал. 1 от Наказателния кодекс се ръководи Районната прокуратура във Варна и е образувано по повод пристигнали на пристанище Варна-запад 25 контейнера от Италия. Изпращач на контейнерите, чието съдържание е декларирано като пластмасови отпадъци и каучук, е италианката фирма „Дентиче пантелоне“ от град Салермо. Това е същата фирма, внесла боклук, който бе открит в Плевен.

Получател на стоката е българската фирма „Блацион“ ООД от София. Тя има в предмета на дейността си съхранение и преработка на отпадъци. Ще се извърши проверка дали фирмата има лиценз за тази дейност. Пристигналите контейнери са складирани на пристанище Варна-запад. Те са с режим на временно съхранение до 90 дни. След изтичането на срока за временното съхранение контейнерите са били отворени в присъствието на представители на РИОСВ, наблюдаващ прокурор от Районната прокуратура във Варна, митница и МВР. Оказва се, че съдържат разнородни отпадъци и че не са транспортирани както се изисква по закон – във вакуумирани бали.

 

Действията по разследването продължават, съобщават от пресцентъра на Апелативна прокуратура – Варна.

 

 

Източник: blagoevgrad-news.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!