BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Tърговци на зеленчуци от Петричко на протест срещу нова наредба

Търговци от Петричко излизат на протест срещу нова наредба в бранша, която по думите им, ги обрича на фалит. Прекупвачите на зеленчуци са се събрали на борсата в село Кърналово, за да изразят недоволството си, предаде bTV.

Според новата наредба на БАБХ търговците на зеленчуци трябва да плащат за сертификат за пестициди. Издаването на този документ обаче е прекалено скъпо и се бави доста, казват протестиращите.

По 420 лева трябва да се платят за изследване на проба от всяка нова партида с плодове и зеленчуци, а резултатите се бавят между 4 и 7 работни дни, тъй като има само две лаборатории в страната – в София и в Пловдив, обяснява протестиращият търговец Крум Груйков от Петрич.

Докато излязат резултатите, стоката стои заключена и се разваля, допълва Груйков.

Търговците недоволстват, тъй като не са им били признати и европейски сертификати за пестициди, издадени в Гърция за плодовете и зеленчуците, внесени оттам.

Производителите трябва да плащат тази сума за всеки артикул, който произвеждат и то при всяка нова беритба, която се счита за отделна партида.

Таксите се определят от лабораториите, а не от новата наредба, заяви Калина Милушева от БАБХ. Според нея няма проблем да се признават сертификатите, с които пристигат плодовете и зеленчуците от чужбина, ако те са издадени от сертифицирани европейски лаборатории.

Целта на новата наредба е на трапезата на българина да има пресни и качествени продукти, заяви Милушева.

Протестиращите търговци и производители са категорични, че нямат нищо против тестовете на плодовете и зеленчуците им за пестициди, но искат това да става на разумна цена и да се извършва в рамките на деня от мобилни лаборатории, за да не се разваля стоката им.

The post Tърговци на зеленчуци от Петричко на протест срещу нова наредба

appeared first on Blagoevgrad.eu.

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!