BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

95 години от гибелта на Тодор Александров

1445e45dbeb251b34aa779f02a6045da

На 31 август 1924 година, над село Сугарево в Пирин планина, загива Тодор Александров – легендарен деец на ВМРО, посветил живота си на освобождението на Македония и присъединяването и към майка България..

Тодор Александров Попорушев е роден на 4 март 1881 година в Ново село – махала на град Щип. 17-годишен влиза в редиците на ВМОРО. След Илинденско-Преображенското въстание (1903 година) взима дейно участие във възстановяването на организацията. Той е защитник на идеята, че за ВМОРО автономията е едно от средствата за запазване целостта на Македония с оглед на бъдещето ѝ присъединение към България.

През лятото на 1912 година Тодор Александров е начело на малка чета, която действа в околностите на Кукуш и Солун. По време на Първата световна война е назначен като офицер за поръчки при щаба на дивизията със свободен достъп в кабинета на министър-председателя.

След войната Старио, както наричат Тодор Александров, заедно с Александър Протогеров, се заемат да възобновят работата на ВМРО,  но през 1919 година са арестувани. След бягство минават в нелегалност и заемат водеща роля в делата на ВМРО.

На 31 август 1924 година, над село Сугарево в Пирин планина,   Тодор Александров е убит. С него загива и охранителят му  Панзо Зафиров. Погребани са на лобното им място.

Гробът на войводата е до параклиса „Свети Илия“.  

Утре, 1 септември (неделя) от 11.00 ч. там ще бъде отслужена заупокойна молитва. Да почетат героя и да се поклонят пред делото му се очаква да пристигне вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов – лидер на ВМРО, евродепутатът Ангел Джамбазки, народин представители, членове и симпатизанти на организацията, българи от Македония и Западните покрайнини.

По традиция клетва за вярност ще положат новоприети членове на ВМРО.

received_633154867176298

Историкът проф. Никола Милев пише за Тодор Александров:

„Историята сама ще прецени напълно личността и ролята на тоя човек. Но фактът, че той още при живота си влезе триумфално в областта на легендата, показва колко е голямо неговото дело в живота на съвременниците му. Това място Александров бе си извоювал със своите лични качества: непреклонна воля, силен характер и прозорлив ум, турен в пълна служба на един голям народен идеал: освобождението на Македония. Тодор Александров бе от ония македонски деятели, които най-грижливо се пазят да не създадат със своята деятелност опасности за България. И в това отношение той бе един прозорлив и голям българин.“

Енциклопедия „Британика“, т. 1, 1944 година:

„Александров в продължение на много години бе некоронованият крал на българите-македонци, които го почти боготворяха. В народната памет Тодор Александров е възприет като Последният цар на планините.“

Източник: blagoevgrad-news.com

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!