BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

30 август 1987 г.: Стефка Костадинова записва световния си рекорд

896-504-stefka-kostadinova

Днешната дата е паметна в историята на българския спорт. Преди 32 години великата ни лекоатлетка Стефка Костадинова постави световен рекорд в скока на височина — 209 см. Този рекорд още не е подобрен.

Стефка Костадинова е родена на 25 март 1965 г. в Пловдив. Кариерата си започва с гимнастика и плуване. Учи в Средно спортно училище „Васил Левски“ в град Пловдив. В 7-ми клас вече е „майстор на спорта“, а в 10-и клас скача 190 см. Първият си скок над 2 метра прави на 25 август 1984 г. в София. След спортното училище, завършва спортен педагогически профил в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

На 30 август 1987 г. на Световното първенство по лека атлетика в Рим, Италия, Стефка Костадинова поставя ненадминатите и до днес 209 см. Без да трепне от колосалния шум по трибуните заради рекорда на Бен Джонсън на 100 м, отбелязан преди минути, Костадинова подобри с 1 см собствения си световен рекорд. И до днес това постижение остава мираж за останалите атлетки. Музеят на олимпизма в Лозана пък отбелязва рекорда, като и до днес на входа има летва с постижението на Костадинова и това на Хавиер Сотомайор при мъжете от 245 см.

Костадинова има седем златни медала от световни първенства и е европейски шампион в зала и на открито. През 1996 г. става олимпийски шампион в Атланта, САЩ. През 1998 г. печели сребърен медал от игрите в Сеул.

През 1989 г. се омъжва за своя треньор Николай Петров, но по-късно се разделя с него. През 1995 г. става майка на син на име Николай. На 9 юни 2007 г. в курорта „Елените“ се омъжва за дългогодишния си приятел Николай Попвасилев.

През 1999 г. Стефка Костадинова става вицепрезидент на Българската федерация по лека атлетика. През 2002 г. е избрана за заместник-председател на Държавната агенция за младежта и спорта. На 11 ноември 2005 г. е избрана за председател на Българския олимпийски комитет, а четири години по-късно е преизбрана за втори мандат. На 9 май 2013 г. Стефка Костадинова е избрана за трети път като председател на Българския олимпийски комитет./obekti.bg

Източник: blagoevgrad-news.com

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!