BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Ще останат ли служителите на НАП без бонуси заради теча на лични данни?

НАП

Служителите от НАП могат да останат без редовните си бонуси към заплатата вследствие на огромната глоба, която се очаква да наложи Комисията за защита на личните данни.

В края на следващата седмица КЗЛД ще обяви резултатите от своята проверка на приходната агенция, съобщи днес председателят Венцислав Караджов. Тя започна след хакването на личните данни на над 5 млн. българи.

Комисията е извършила детайлна ревизия на НАП като администратор на лични данни и ще обяви какви грешки са допуснали от агенцията, както и ще даде предписания за това какво трябва да направят, за да не се случва подобен теч в бъдеще.

В добавка КЗЛД ще наложи и солидна глоба, която може да достигне 20 млн. лв., но едва ли ще е чак толкова голяма.

Глобата ще бъде взета от бюджета на НАП и ще отиде за кратко в този на КЗЛД, а после – в държавния бюджет. Но макар това да изглежда като прехвърляне на парите на данъкоплатците от единия джоб в другия, вероятно ще има преки последствия за служителите на приходната агенция.

Причината е, че всички служители получават на базата на оценки на работата т.нар. ДВПР, или „Допълнително възнаграждение за постигнати резултати“. Тези бонуси се изплащат на всяка дирекция, която ги разпределя на работещите в нея. ДВПР прави сравнително ниските заплати в НАП по-поносими. Но след скандалът с теча от агенцията и солена глоба от КЗЛД, най-вероятно е тази дупка в бюджета да се покрие именно от бонусите, коментират служители от агенцията.

По отношение на пряката отговорност НАП взе само частични мерки – бяха уволнение директорът на „Информационна сигурност“ и на ИТ отдела в агенцията, но директорката Галя Димитрова остана на поста си. Тя бе в отпуска по време на хакването на агенцията и не се върна на работа до края на почивката си.

Източник: blagoevgrad-news.com

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!