BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Храм „Успение Богородично“ в село Бараковo отбелязва храмовия си празник

hram_curkva_uspenie_bogorodichno_barakovo

Храм „Успение Богородично“ в село Бараково отбелязва днес храмовия си празник. Честването започна рано сутринта със света литургия, по време на която десетки миряни се стекоха за да запалят свещ и да се помолят за здраве.  Днес православната църква почита Света Богородица като покровителка на майчинството, жените и семейното огнище. За здраве се колят курбани и се правят сборове, обикновено, където Св.Богородица е патрон на местната църква.

Веднага след Освобождението на Пиринска Македония от турско робство, сградата която е била митницата от турска страна, бива преустроена и в момента това е храм.

Строежът започва 1913 година, а църквата е осветена през 1920 година от тогавашния Неврокопски митрополит Макарии.

В духовно-административно отношение от 1894 година селото принадлежи към Неврокопска епархия, Благоевградска духовна околия и съответно първите свещенници, които са служили в храма са били горноджумайци, като последният е бил свещеник Аврам Младенов.

The post Храм „Успение Богородично“ в село Бараковo отбелязва храмовия си празник appeared first on Blagoevgrad.eu.

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!