BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Хаосът с коронавируса – заради разлики между ръчни и електронни данни

Последно от днес – новозаразените са 35, а направените тестове 1276

Хаосът в данните за развитието на епидемията от коронавирус у нас наложи здравното министерство да направи специален брифинг по темата. Това стана още в първия ден след обявения… край на брифингите. Разминаванията в числата, особено при съпоставката им с вчерашните данни, бяха обяснени с това, че има разлика между данните, които се събират ръчно и тези, които вписват в информационния портал.

Например вчера от щаба обявиха 2585 случая общо. В информационната система обаче са били въведени 2592 случая. Днес на информационния портал са обявени 2627 случая. Така се оказва, че новозаразените за 24 часа са 35.

Зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева се ангажира занапред всички обявени цфири да бъдат пояснени с кратко съобщение.

Подобен бе казусът и с броя на починалите. На информационния портал бе обявено, че те са 159, като за последното денонощие няма починали. Вчера обаче от щаба обявиха 147 починали. Разликата от 12 души бе обяснена с въвеждане в информационната система на данни от април и май.

На информационния портал бе обявено, че за последното денонощие са направени само 232 теста. От министерството обясниха, че те са 1276. Разликата е заради това, че в системата не са отчетени тестовете, направени след 16.00 ч.

Изтъкнато бе, че в информационната система данни се вписват от 77 лечебни заведения, 144 лаборатории, от които 32 работят с PCR тестове.

„Който не работи, той не греши. Никакъв интерес нямат нито Министерството на здравеопазването, нито хората, които вече три месеца работят в тази система и всички, които си съсипахме нервите и здравето за 100 дни, да лъжем за нещо. Днес за първи път се промотира тази информационна система и първото, което искам да кажа, е, че щеше да буди голямо учудване, ако нямаше разминаване с числата“.

Това заяви проф. Тодор Кантарджиев. И обясни какви са разликите в методиката на събиране на данните. Едното събиране ставало е по електронен път, а другата – чрез бързи съобщения на телефон и хартиен носител.

Източник: blagoevgrad-news.com

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!