BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Удължава се срокът за доброволно умъртвяване на прасетата в Благоевградско

До 10 септември се удължава срокът за доброволно умъртвяване на прасетата в Благоевградско, реши областната епизоотична комисия на свое заседание днес. Това ще даде възможност хората да изберат подходящо време да умъртвят прасетата си, предвид високите температури в момента, каза директорът на Областната дирекция по безопасност на храните /ОДБХ/ в Благоевград д-р Михаил Бащавелов. Той допълни, че областта е определена като санитарна зона с висок риск по отношение на заболяването Африканска чума по свинете /АЧС/ и призова хората да спазят препоръките за доброволно умъртване.

Вече са изготвени заявленията за получаване на средства за дезинфекция и почистване от стопаните от общините Кресна и Струмяни. Към момента в областната администрация са постъпили заявления от 422 домакинства от двете общини, а броят на доброволно умъртвените животни е 565.

Хората доброволно умъртвиха отглежданите от тях домашни свине, след като проба от мъртво прасе, намерено край река Струма в района на Кресна, даде положителна проба за заболяването АЧС. Сумата, която ще получи всяко домакинство, в което са отглеждани домашни прасета тип “заден двор”, е в размер на 300 лева.

Предстои докладите да бъдат повторно прегледани и презицирани, каза областният управител Бисер Михайлов. По негова заповед на видни места кметовете ще трябва да поставят списъци с хората, одобрени за получаване на парите за биосигурност. Плащането ще се извършва на място в населените места от служители на Областната дирекция по безопасност на храните, стана ясно след проведената епизоотична комисия./БТА

The post Удължава се срокът за доброволно умъртвяване на прасетата в Благоевградско

appeared first on Blagoevgrad.eu.

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!