BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Тонове отпадъци все още са под магистрала „Струма” край Дупница

Тонове отпадъци продължават да застрашават сигурността на автомагистрала „Струма” край Дупница. Проверка установи, че огромно количество пластмасов боклук все още стои складиран под моста, който беше повреден при огромния пожар на 13 август, предава NOVA.

Събирането на боклука от нерегламентираното сметище е факт. Но близо 10 дни след огромния пожар много от пластмасите все още остават.

„Пластмасовите отпадъци, които наблюдаваме и полиетиленовите бутилки, и другите композитни материали, при достатъчно висока температура се запалват. Около тях има и хартия, и тънък найлон, така че не мога да знам откъде може да тръгне пожар”, заяви Луиза Димова от РИОСВ-Перник.

Какви са количествата – властите не знаят. Затова не знаят и колко вече са извозени. Не е ясно и какво е трябвало да се направи с тоновете блистери от лекарства, които са основният отпадък.

„От години той се опитва да намери начин да бъдат оползотворявани, но за момента е безуспешно. В България на мен лично не ми е известно да има начин за оползотворяването им”, обясни Димова.

Собственикът на боклука Кольо Илиев не може да говори с медиите заради обвиненията от прокуратурата. Бизнесът му тук е от много години. Още  преди да има магистрала. Дори няколко години е плащал наем на община Дупница, за да съхранява отпадъците на техен терен.

„Завеждаме иск за тези имоти – за неправомерното ползване и за неплащане на наеми. И община Дупница прекратява договорите”, заяви Крум Милев, зам.-кмет на община Дупница.

От общината обещават да се включат в събирането на отпадъците. Но и оттам още не знаят какво да правят с тях. „Ще търсим варианти къде да го караме. Ние няма къде да го сложим на територията на община Дупница”, заяви Милев.

От екоинспекцията са дали срок на общината и АПИ да съберат отпадъците до края на септември.

The post Тонове отпадъци все още са под магистрала „Струма” край Дупница

appeared first on Blagoevgrad.eu.

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!