BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Ток и пара ще поскъпнат от 1 юли в цяла България

Тарифите за парното масово ще се увеличат с двуцифрени проценти

Очертава се летен ценови удар – от 1 юли електро- и топлинната енергия в цялата страна ще поскъпнат. Това сочат разчетите на Комисията за енергийно и водно регулиране, които се базират на предложенията на производителите, мрежовите оператори и доставчиците.

Средно за страната елтарифите за бита ще се увеличат с 3%, като в Западна България, обслужвана от ЧЕЗ, повишението ще е с над 4%, а в Североизточна България („Енерго-про“) и в Югоизточна (ЕВН)  – малко над 2 на сто.,

По-неприятни са новините за топлата вода и парното, защото за половин България се се очертава двуцифрено поскъпване.  В София цената  ще скочи с рекордните 14.25%, във Велико Търново – 13.27%, във Варна – 11.01%, в Бургас – 10.75%.

Всъщност всички тези числа са само прогнозни, а до реалното утвърждаване на новите цени – от 1 юли, има още време и още  заседания в КЕВР. На следващите обсъждания ще бъдат отчетени текущите промени в ценообразуващи фактори като котировките на парниковите емисии и на природния газ на международните пазари. Лошото е, че поскъпват и синьото гориво, с което работят повечето големи топлофикации, и СО2 емисиите, които тецовете на въглища трябва да купуват като компенсация за замърсяването. Така че след месец може да се окаже, че ръстът на цените на тока и парното ще е по-голям.

 

ОПАСНО СКЪПО

От доклада на КЕВР става ясно, че въглищните централи „Марица Изток 2“, „Бобов дол“, „Марица 3“, както и ТЕЦ Русе са искали да продават ток на сигурния регулиран пазар, но са отрязани от регулатора, тъй като цените им са прекалено високи, пише „Медиапул“. Причината са  парниковите емисии, които ще се повишават още до 60-61 евро за мегаватчас и ще натоварят крайната им цена със 119 лв./МВтч. Докладът на регулатора още веднъж потвърждава нежизнеспособността на обременените от въглеродните емисии въглищни централи. Той изчислява, че цената на тока на държавната ТЕЦ „Марица Изток 2“ трябва да е над 210 лв./МВтч, на „Бобов дол“ – 181.70 лв., на „Марица 3“ – 226.21 лв., а на ТЕЦ-Русе – малко над 206 лв./МВтч.

 

Източник: Сега

 

Източник: blagoevgrad-news.com

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!